Verden

Dette hendte i verden i 2013

Krigen i Syria, økonomiske problemer og terrorangrep. Flere kriser preget 2013.

Vi nærmer oss nyttårsaften og 2013 er snart over. Det har vært flere kriser i verden dette året. Flere land har hatt problemer med økonomien. Kjente politikere som Nelson Mandela, Margaret Thatcher og Hugo Chávez døde.

Her ser du noen av de viktigste hendelsene i 2013:

Januar:

1. januar: Politikere i den amerikanske kongressen finner en løsning. Slik unngår de den økonomiske krisen som kalles budsjettstupet.

3. januar: Indisk politi sikter fem menn for drap på en kvinne. Kvinnen døde etter at hun ble voldtatt på en buss i New Delhi. Saken fikk mange mennesker i Asia til å demonstrere.

8. januar: Flere branner herjer i skoger i Australia. Flere tusen mennesker må flykte fra hjemmene sine.

10. januar: Minst 114 mennesker blir drept i to bombeangrep. Det skjer i byen Quetta i Pakistan. En gruppe ekstreme islamister sier de er skyld i angrepet.

16. januar: Terrorister angriper gassanlegget In Amenas i Algerie. De dreper 38 utenlandske gisler. Fem av gislene er nordmenn som jobber i selskapet Statoil.

25. januar: Demonstrasjoner mot Egypts president Mohamed Mursi. Minst 50 mennesker dør.

Februar:

1. februar: Hillary Clinton slutter som utenriksminister i USA. John Kerry blir ny utenriksminister.

12. februar: Nord-Korea tester atomvåpen. Flere land blir sinte og protesterer.

14. februar: Det blir funnet hestekjøtt i matvarer i flere land i Europa. Kjøttet var merket som storfekjøtt.

14. februar: Den sørafrikanske paralympics-stjernen Oscar Pistorius siktes for drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

21. februar: Flere bomber eksploderer i Damaskus i Syria. Rundt 100 vanlige mennesker blir drept.

Mars

5. mars: Venezuelas president Hugo Chávez dør.

13. mars: Argentinske Mario Bergoglio blir valgt til ny pave. Han tar pavenavnet Frans. Han er den første paven som kommer fra Latin-Amerika.

14. mars: Kinas nasjonalforsamling velger formelt Xi Jinping til ny president. Li Keqiang blir ny statsminister.

19. mars: Flere bomber eksploderer i Irak. Minst 98 mennesker dør.

24. mars: Flere hundre tusen mennesker demonstrerer i Paris i Frankrike. De er imot at homofile og lesbiske skal få gifte seg og få barn. I april bestemmer politikerne at homofile og lesbiske får disse rettighetene.

April

2. april: 19 millioner mennesker er uten jobb i eurosonen. Det er ny rekord. Eurosonen er de 17 landene som bruker valutaen euro.

8. april: Margaret Thatcher dør. Thatcher var tidligere statsminister i Storbritannia. Flere briter sørger, men noen feirer også.

14. april: Venezuela holder valg på ny president. Nicolás Maduro vinner.

15. april: To bomber eksploderer i Boston i USA. Bombene eksploderer nær mål for løpet Boston Marathon. Tre personer som ser på løpet blir drept. Over 200 mennesker blir skadd.

24. april: En bygninger med åtte etasjer raser sammen i Dhaka i Bangladesh. I bygningen er det flere fabrikker. Over 1.200 mennesker dør. Ulykken skaper raseri. Mange krever at de som jobber i fabrikkene får det bedre.

30. april: Nederlands dronning Beatrix slutter som dronning. Hun lar sønnen Willem-Alexander bli konge.

Mai

6. mai: Tre kvinner reddes fra et hus i Ohio i USA. Ariel Catro blir arrestert. Castro holdt kvinnene fanget i huset i over ni år. Han blir senere funnet død på cella i fengselet.

15. mai: Frankrike, Italia og Spania melder om problemer med økonomien.

20. mai: Det er kamper og bråk flere steder rundt byen Stockholm i Sverige. Flere mener regjeringen gjør for lite for å stanse uroen.

22. mai: Den britiske soldaten Lee Rigby blir drept i London i Storbritannia. To menn angriper Rigby med øks og kniv på gata.

Juni

2. juni: Det er flom i flere land i Europa. Mange mennesker må reise fra hjemmene sine.

3. juni: Folk demonstrerer i Istanbul i Tyrkia. Bråket starter med protester mot bygging i en park. Men etter hvert handler uroen om at folk er misfornøyde med myndighetene i landet. Mange mener at de misbruker makten sin. Recep Tayyip Erdogan nekter å slutte som statsminister.

8. juni: Prinsesse Madeleine av Sverige gifter seg med amerikanske Chris O'Neill.

9. juni: Amerikaneren Edward Snowden, sier han vil søke asyl på Island. 25. juni blir det kjent at han er i Moskva i Russland.

14. juni: Hassan Rouhani velges til ny president i Iran.

Juli:

1. juli: Kroatia blir EUs 28. medlemsland.

3. juli: Hæren i Egypt tvinger Mohamed Mursi til å slutte som president. Det skjer etter flere uker med demonstrasjoner og uro.

6. juli: 42 personer dør da et tog kjører inn i flere bygninger i Lac-Megantic i Canada.

21. juli: Belgias kong Albert slutter som konge. Sønnen Philippe blir ny konge.

22. juli: Prins William og hertuginne Kate i Storbritannia blir foreldre. Sønnen får navnet George Alexander Louis.

August:

1. august: Edward Snowden får asyl i ett år i Russland.

21. august: Flere hundre mennesker blir drept i Damaskus i Syria. Det blir brukt gass i angrepet. Flere mener at president Assad er skyld i angrepet. USA truer med militært angrep på Syria.

21. august: Amerikanske Bradley Manning dømmes til 35 års fengsel. Han dømmes for å ha gitt hemmelige dokumenter til nettstedet WikiLeaks.

September:

9. september: USA krever at Syria gir fra seg alle kjemiske våpen. Dersom president Bashar al-Assad gjør dette, skal ikke USA angripe landet. Det sier USAs utenriksminister John Kerry. Russland lager en plan og Syria godtar planen.

21. september: Terrorister angriper kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya. 67 mennesker blir drept. Islamistgruppa al-Shabaab sier at de er skyld i angrepet.

22. september: Angela Merkels parti CDU vinner valget i Tyskland.

Oktober:

1. oktober: Flere bedrifter og kontorer blir stengt i USA. Flere tusen mennesker får ikke gå på jobb. Årsaken er at partiene Republikanerne og Demokratene er uenige om budsjettet.

3. oktober: En båt tar fyr, kantrer og synker utenfor den italienske øya Lampedusa. Over 360 flyktninger dør.

18. oktober: Gresk politi finner en fire år gammel, blond jente i en leir for romfolk. Politiet pågriper paret hun bor hos. De mener paret har stjålet jenta. Senere blir det klart at jenta kommer fra en romfamilie i Bulgaria.

23. oktober. Tyske medier skriver at NSA har avlyttet statsminister Angela Merkels mobiltelefon i flere år. NSA er den amerikanske etterretnings-tjenesten. De skal også ha overvåket flere andre ledere.

31. oktober: Alle kjente anlegg og utstyr for kjemiske våpen er ødelagt i Syria. Det sier Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

November:

8. november: Tyfonen Haiyan herjer på Filippinene. Nesten 7.000 mennesker dør eller er savnet.

21. november: Britisk politi redder tre kvinner. De tre skal ha blitt holdt som slaver i London i 30 år. En kvinne og en mann i 60-årene blir pågrepet.

21. november: Ukraina dropper å lage avtale med Den europeiske union (EU). I stedet vil de samarbeide med Russland. Det fører til store demonstrasjoner i landet.

23. november: To svenske journalister blir bortført i Syria.

24. november: Iran og seks av verdens mektigste land lager en avtale. Flere har fryktet at Iran vil lage atomvåpen. Avtalen sier at de bare kan bruke uran til å lage strøm.

25. november: Flere tusen mennesker demonstrerer i Bangkok i Thailand. De krever at Yingluck Shinawatra slutter som statsminister. Shinawatra nekter.

Desember:

2. desember: Den syriske gruppa Syrian Observatory for Human Rights melder at 126.000 syrere er drept i krigen i Syria siden mars 2011. Ifølge verdens-organisasjonen FN er 100.000 mennesker drept.

5. desember: En kraftig storm skaper problemer i flere land i Europa. Minst ni mennesker dør. Flere hundre tusen blir uten strøm.

5. desember: 95 år gamle Nelson Mandela dør. Mennesker over hele verden sørger. Over 90 ledere fra forskjellige land er med på en stor seremoni for å hedre Mandela.

Siste utgave

På forsiden nå