Verden
Bildet viser katalanere som stemte ja til et selvstendig Catalonia. De feiret på gata etter avstemningen.

90 prosent stemte for selvstendig Catalonia

Mer enn to millioner stemte ja til et selvstendig Catalonia søndag. Det melder katalanske myndigheter.

Folkeavstemningen i Catalonia i Spania ble gjennomført søndag. Det skjedde til tross for advarsler fra regjeringen i hovedstaden Madrid. De hadde sendt mange politifolk for å stanse avstemningen. Politiet brukte batonger og skjold og skjøt med gummikuler. I alt 844 mennesker måtte få hjelp av lege som følge av politiets metoder. Det melder helsevesenet i Catalonia.

90 prosent av folket stemte ja til et uavhengig Catalonia. Det sa Jordi Turull søndag kveld. Han er talsmann for myndighetene i Catalonia.

Videre sa han at 2,26 millioner stemmer er opptelt. Over 2 millioner stemte ja. 7,9 prosent stemte nei og 2 prosent stemte blankt. 0,9 prosent av stemmene regnes som ugyldige. Det er 5,3 millioner personer med stemmerett i regionen. De katalanske myndighetene sier at politiet tok med seg rundt 770.000 stemmer.

– Folket i Catalonia har vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk. Det sa katalanernes president Carles Puigdemont i en tale etter at valglokalene var stengt søndag.

Presidenten sa at han kom til å be Den europeiske union (EU) granske folkeavstemningen. Han vil be dem sjekke om menneskerettighetene ble brutt. Det er fordi spanske myndigheter ga ordre til politiet om å stanse avstemningen.

– De kan ikke lenger se den andre veien, sa han.

Mariano Rajoy er Spanias statsminister. Han sier at folkeavstemningen er ulovlig. Han mener at Spania ikke har noe å beklage. Spanias utenriksminister Alfonso Dastis sier at volden var «uheldig» og «ubehagelig». Men at den sto i forhold til det som skjedde.

– Folk insisterte på å bryte loven. De gjorde noe som hele tiden har blitt erklært ulovlig. Det bryter grunnloven. Da må politiet opprettholde loven, sier Dastis til nyhetsbyrået AP.

De nasjonale myndighetene forbød folkeavstemningen. Derfor har det ikke vært en organisert noen kampanje mot uavhengighet.

Siden ja-siden fikk mer enn 50 prosent av stemmene, skal Puigdemont sende resultatet til den katalanske nasjonalforsamlingen. Så kan de lage en erklæring om selvstendighet. Det sa Puigdemont før avstemningen.

Det endelige resultatet er ventet innen få dager. Erklæringen vil bli sendt senest 48 timer etter at resultatet er klart.

Mer fra Verden

På forsiden nå