Verden

Vil ha Madsen i fengsel på livstid

Peter Madsen må dømmes til fengsel på livstid for drapet på Kim Wall. Det mener aktor i saken.

Peter Madsen er tiltalt for å ha drept svenske Kim Wall. Han må dømmes til livstid i fengsel, mener påtalemyndigheten.

Jakob Buch-Jepsen er aktor i saken. Han sa mandag hvilken dom han mener Peter Madsen bør få. Det er i rettssaken mot den danske ubåtkapteinen og oppfinneren. Madsen er tiltalt for drap på den svenske journalisten Kim Wall. Han er også tiltalt for seksuelle overgrep mot henne og for å ha ødelagt liket av henne.

Aktor ønsker først og fremst at Madsen dømmes til fengsel på livstid. Hvis ikke, ønsker aktor at Madsen dømmes til forvaring.

I Danmark gis dommer på livstid først og fremst for drap på flere personer. Men saken er så spesiell at en slik straff er riktig, sa aktor i retten. Det skriver Sveriges Radio på sine nettsider.

Det er ingenting i denne saken som gjør den mindre alvorlig, sa aktor.

– Det er en liten, begrenset mulighet for å idømme livsvarig fengsel. Det er for de aller groveste drapene. Og i denne saken er vi oppe i den alvorligste kategorien, fortsatte han.

Han sa at Peter Madsens troverdighet ikke bare er lav. Den finnes ikke i det hele tatt, sa han.

– Det var løgn fra ende til annen. Det sa Buch-Jepsen om rapporten fra psykiaterne. Den beskriver Madsen som en sykelig løgner.

Mandag satt Madsen rolig ved siden av sin forsvarer Betina Hald Engmark i retten. Han hadde på seg en sort jakke og sorte briller. Han viste ikke tegn til følelser. Han stirret stort sett ned i bordet foran seg, skriver kanalen NRK.

Madsen har kun innrømmet å ha ødelagt liket av Wall. Han har forklart at Kim Wall døde av kullos-forgiftning,

I retten sa aktor at Peter Madsen har forsøkt å gjennomføre det perfekte drap. Påtalemyndigheten sier det er grunnen til at de ikke vet hvordan Wall døde.

– Peter Madsen trodde han kunne lage den perfekte forbrytelse. Han trodde derfor at vi aldri skulle få se meldingene hans, sa aktor. Han viste til SMS-er Madsen har sendt til et vitne i saken. De handlet om at han ville gjennomføre «den perfekte forbrytelse».

Madsen kan også dømmes til forvaring, mener aktor. Det er til tross for at han ikke tidligere er straffedømt.

– Han har så mye med seg fra sin fortid. Det gjør at han oppfyller betingelsene. Blant annet er han pervers på forskjellige måter, sa Buch-Jepsen.

I Danmark kan de som er dømt til forvaring, be om en ny vurdering. Den gjøres av rettsleger. De avgjør om personen fortsatt er farlig. Dette kan skje første gang etter tre år. Så kan saken tas opp hvert andre år. Ved livsvarig fengsel kan en først søke om å bli løslatt på prøve etter 12 år.

Siste utgave

På forsiden nå