Verden

Snart slipper irske kvinner å risikere livet

En av Europas strengeste lover mot abort er historie. Fra januar får irske kvinner ta abort i hjemlandet.

De som har råd, har hittil kunnet dra til private klinikker i Storbritannia. Der har irske kvinner måttet dra for å kunne ta abort. De måtte betale reise og opphold helt selv.

De mindre heldige kunne bestille abortpiller på nett fra utlandet. De måtte ta pillene og gå igjennom smerten alene. I verste fall kunne de miste farlig mye blod.

Abort er strengt forbudt i Irland. Men snart er den strenge loven historie.

I forrige uke godkjente det irske parlamentet et forslag til ny lov. Dermed får irske kvinner rett til selvbestemt abort. De kan ta abort fram til 12. uke av svangerskapet. Eller senere, dersom det er fare for mors liv og helse.

– Et historisk øyeblikk for kvinner. Takk for alle som støttet forslaget, sier statsminister Leo Varadkar.

Den nye loven ble vedtatt torsdag. Det var sju måneder etter en folkeavstemning. Da sa et klart flertall av ja til selvbestemt abort.

Rundt 170.000 irske kvinner har måttet reise Storbritannia for å ta abort. Det er siden 1980-tallet. Nå er Malta det eneste landet i Den europeiske union (EU) som forbyr abort.

Savita Halappanava ble et symbol på kampen for abort i Irland. Hun døde i 2012. Halappanava fikk en farlig infeksjon da hun var gravid. Babyen hun bar, kom uansett til å dø. Likevel ble hun nektet abort. Legene gjorde ikke noe før det var for sent. Fra januar slipper flere irske kvinner å dø som følge av forbud mot abort.

Siste utgave

På forsiden nå