Verden
Bilde 1 av 6

Ble hilset som en helt – så endret han Iran

Det er 40 år siden ayatolla Khomeini kom hjem til Iran i 1979. – Det øyeblikket var enestående, sier Abolhassan Bani-Sadr. Men han hyller ikke lenger sin tidligere leder.

Sjahen av Iran tvang Khomeini ut av landet i 1964. Den islamske lederen bodde i nabolandet Irak de neste årene. I 1978 ble han tvunget til å flykte til Frankrike.

Fra en landsby utenfor Paris styrte han revolusjonen. Den endte med at Iran ble en islamsk republikk.

Dette var tiden før internett. Khomeini og folkene hans brukte enkle verktøy for å få ut budskapet sitt. De brukte telefon og kassettspiller. De laget et slags mediesenter i en eplehage og et lite hus på landet. Derfra sendte de meldinger ut hver dag.

– Skjebnen til den iranske revolusjonen hang på det som kom ut av Khomeini sin munn, sier Abolhassan Bani-Sadr.

Han var en av Khomeini sine nærmeste medarbeidere. Senere ble han Irans første president.

Khomeini kom til Frankrike i oktober 1978. Han bodde noen dager hjemme hos Bani-Sadr. Så flyttet han til landsbyen Neauphle-le-Chateau. Den ligger fire mil vest for Paris. Khomeini var i landsbyen i fire måneder.

En plakett er satt opp til minne der. Huset er revet, men epletreet i hagen står fortsatt. Den er beskyttet av en kjetting i rødt og grønt. Det henger også iranske flagg der.

Sjahen Muhammed Reza Pahlavi hadde kreft. Han reiste fra Iran 16. januar 1979. Det gjorde at Khomeini kunne reise motsatt vei. 1. februar landet han i Teheran. Han steg ut av en jumbojet fra Air France. Så ble han tatt imot som en helt.

– Det øyeblikket var verdt 1.000 år av liv. Det var helt enestående, sier Bani-Sadr.

Etter hvert ble det islamistiske styret strengere og hardere. Da falt Bani-Sadr i unåde. Han flyktet tilbake til Frankrike i 1981. Han er den eneste i live av dem som styrte revolusjonen fra landsbyen utenfor Paris.

Bani-Sadr følte seg forrådt av Khomeini.

– Han forandret seg i Iran. Han skapte et nytt diktatur, sier Bani-Sadr i dag. Men han har fortsatt håp for hjemlandet.

– En revolusjon er en begynnelse, ikke en slutt.

Ayatolla Khomeini styrte Iran fram til sin død i 1989. Republikken han skapte finnes fortsatt, 30 år etter hans død.

Les mer om livet i Iran.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå