Verden

Snakker sammen om Venezuela i Oslo

Konflikten i Venezuela kan bli løst i Oslo. Folk fra regjeringen i landet og folk fra opposisjonen snakker sammen.

President Nicolás Maduro og opposisjons-leder Juan Guaidó i Venezuela har kranglet lenge. Årsaken er den økonomiske krisa i landet. Folket lider under den. Det er for lite mat. Pengene er nesten ikke verdt noe lenger. Det er også stor mangel på medisiner og medisinsk utstyr. Her er oversikten over konflikten.

Men nå forhandler representanter fra regjeringen og opposisjonen med hverandre. Det sier viktige kilder, i følge nyhetsbyrået NTB. Forhandlingene skjer i Oslo.

Partene skal ha blitt invitert fra flere nordmenn. Informasjons-minister Jorge Rodriguez og Stalin Gonzalez i nasjonal-forsamlingen i landet er med på forhandlingene.

Maduro har selv sagt at Rodriguez er på et «veldig viktig møte» i utlandet.

Det norske utenriks-departementet vil ikke si noe om opplysningene stemmer.

– Det tror jeg ikke at jeg kan si noe om, sier Per Wiggen til avisa VG onsdag kveld. Han er kommunikasjons-rådgiver.

I januar sa opposisjonsleder Juan Guaidó at han var midlertidig president i Venezuela. Maduro var uenig. Siden har de to ikke møttes. Men møte i Oslo er i så fall det første som kan få dem sammen igjen.

Fire politikere og norske diplomater er med på forhandlingene, skriver nyhetsnettstedet ALNavio. Alle reiser tilbake til Venezuela på torsdag.

Opposisjonen i Venezuela mener det er Maduros feil at det er krise i Venezuela. Millioner har flyktet. Hundretusener risikerer å sulte i hjel. Mange er uten vann. Årsaken er de store, økonomiske problemene i landet.

USA mente det var rett at Guaidó ble midlertidig president i landet. Men Norge, verdens-organisasjonen FN og Den europeiske union ønsket forhandlinger for å løse krisen.

Leiv Marsteintredet er ekspert på Latin-Amerika-ekspert. Han har sagt før at Norge har en viktigere rolle i Venezuela enn det som er kjent.

Utenriks-departementet har bekreftet at det har vært kontakt med de ulike gruppene i Venezuela.

– Norge har oppfordret til å finne en fredelig løsning. Vi snakker med aktørene i landet, sa seniorrådgiver Wiggen til NTB i februar.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå