Verden

– Kampanjer hjelper lite

Land har laget kampanjer for å hindre migranter i å komme. Det hjelper lite, sier forskere.

Forskere har sjekket kampanjer. Myndighetene laget dem for sosiale medier. Disse skulle hindre migranter i å komme til Norge. Myndighetene i Norge fortalte om strenge regler for asyl. Det skjedde i tiden da mange flyktet til Europa i 2015.

Mange er fortsatt på flukt i verden. Men færre søker asyl i Norge enn før.

I Italia har de fortalt at Middelhavet er farlig. Mange migranter og flyktninger setter seg i dårlige båter. De vil til Europa. Turen er farlig.

Nylig ble en tysk kaptein pågrepet. Hun tvang skipet sitt til kai i Italia. Hun hadde desperate migranter om bord. De ble reddet på Middelhavet. Kapteinen ble sluppet fri.

Kampanjer virker lite. Det fant forskerne ut. Avisa Klassekampen skriver om saken.

Forskerne er fra Institutt for samfunnsforskning. De er Jan Paul Brekke og Audun Beyer.

De to reiste til Sudan. Der snakket de med personer på flukt fra Eritrea og Etiopia. Flyktningene fikk se videoer. De fikk se annen informasjon fra verdens-organisasjonen FN, Italia og Norge.

– Få hadde sett kampanjene før. Men de fleste sa at det var kjent informasjon. De hadde allerede dratt fra hjemlandet. De visste om farene ved å reise. Dessuten kjente de mange folk. De hadde fortalt om ferden over Middelhavet, sier Brekke til avisa.

Flyktninger får informasjon fra folk de kjenner.

Jon Helgheim er fra Fremskrittspartiet. Han er kritisk til undersøkelsene.

– Forskere som forsker på migrasjon, er ofte på jakt etter et svar. De finner det svaret de vil ha. Vi har fått vite at kampanjer virker. Det spørs hvem du spør, sier Helgheim til avisa.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Verden

På forsiden nå