Det ryker fra bygninger i Nord-Syria. Vanlige folk blir drept. Minst 190.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge verdens-organisasjonen FN. Folk bærer eldre ut på gata etter angrep. Fanger med forbindelser til terrorgruppa IS skal ha rømt fra fengsel.
Tyrkia angriper nord i Syria. Syria er Tyrkias naboland. Tyrkia vil ta den kurdiske gruppa YPG. De er terrorister, mener Tyrkia.
Til denne artikkelen kan du løse en oppgave. Ukens oppgave finner du her.
YPG er knyttet til Kurdistans arbeiderparti (PKK) i Tyrkia. Tyrkerne regner PKK som en trussel.
– Konflikten mellom Tyrkia og PKK har vart i mange år. Presidenten i Tyrkia mener YPG samarbeider med PKK, sier Morten Myksvoll til avisa Aftenposten. Han er ekspert på Tyrkia.
Samtidig har kurderne i YPG vært viktige for USA og andre land. De har kjempet mot terroristene i IS. Nå blir YPG angrepet i stedet.
– Våre partnere lovet oss beskyttelse. Men brått har de forlatt oss, sier SDF i en uttalelse. YPG er en stor del av denne militære gruppa.
Lurer du på hvem som kjemper om makt i Syria? Her er en forklaring.
USA har hatt soldater nord i Syria. De skal ha fått beskjed om å dra fra landet. Denne planen ble kjent før tyrkerne angrep. USA blir derfor beskyldt for å la Tyrkia angripe.
USAs president Donald Trump nekter å bli med i krigen. Han tror kurdere vil slippe IS-fanger fri bare for å få hjelp.
– Er det virkelig noen som mener at vi bør gå til krig mot Tyrkia, spør Trump på Twitter. Tyrkia er med i forsvars-samarbeidet Nato. Det er også USA.
Tyrkia blir likevel advart kraftig. Flere land slutter å selge våpen til dem. USA har startet med økonomiske straffer. Russland er også bekymret. President Vladimir Putin sier at IS kan komme tilbake. Tysklands statsminister Angela Merkel ber Tyrkia stoppe angrepene.
Syria har vært herjet av borgerkrig siden 2011. Derfor bor det flere millioner syriske flyktninger i Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan lover å sende flyktningene til Syria igjen. Da må YPG bort, slik at det blir sikkert. Kurderne ønsker seg også en egen stat. Det misliker Tyrkia.
– Færre støtter Erdogan i Tyrkia. Han har problemer med deler av eget parti. En vellykket krig vil gjøre ham mer populær. En mislykket krig vil kunne føre til det motsatte, sier Siri Neset til nyhetsbyrået NTB. Hun forsker på Tyrkia.
Nå har kurderne skaffet seg hjelp. De har laget en avtale med regimet i Syria. Syriske styrker skal hjelpe dem i kampen mot Tyrkia.
Det kan føre til kamper mellom tyrkiske og syriske styrker, ifølge Neset.
– Det er uklart om Erdogan lar seg presse tilbake, sier hun. Presidenten har også sagt at han ikke vil forhandle med kurderne.