Verden

Diktatoren Franco graves opp

Den spanske diktatoren Franco skal ikke lenger ha et stort og flott gravsted. Torsdag skal restene etter ham flyttes.

Torsdag skal restene etter den spanske diktatoren Francisco Franco graves opp. Han skal flyttes fra et svært gravsted til en gravlund i Madrid.

Den spanske regjeringen har bestemt at graven skal flyttes. Høyesterett har sagt ja til flyttingen.

Francos barnebarn har protestert kraftig. Torsdag graves diktatoren likevel opp.

Franco kom til makten etter den spanske borgerkrigen. Den varte fra 1936 til 1939. Fascisten Franco styrte Spania strengt. Mange ble drept under hans styre. Mange som mistet noen i familien, har krevd at graven hans flyttes.

Over 100.000 mennesker er fremdeles savnet i Spania. De forsvant under borgerkrigen eller i tiden etter.

Flyttingen kan åpne opp gamle konflikter igjen. Spania er et land fylt av spenninger. Det sier Alejandro Quiroga. Han er historiker ved Universitetet i Newcastle i Storbritannia.

– Spania har fortsatt mer enn 100.000 mennesker i grøfter og massegraver. Det er klart det da er sår som fortsatt er åpne, sier han.

Spania ligger på andreplass i verden. Det er når det gjelder antall savnede mennesker. Bare Kambodsja har flere savnede.

Franco døde i 1975. Siden har han ligget begravd i et mausoleum. Det er en type stort og flott gravsted. Slike gravsteder ble bygget for viktige personer, som konger. Mausoleet til Franco ble bygget av hans regime. Det skjedde mellom 1940 og 1959. 20.000 politiske fanger ble tvunget til å bygge deler av det.

Siste utgave

På forsiden nå