Verden

Mennesker og dyr mangler mat og vann

Over 40 millioner mennesker kan sulte. Også dyr lider. Årsaken er alvorlig tørke sør i Afrika.

Det er alvorlig tørke i store deler av det sørlige Afrika. Sult truer rundt 45 millioner mennesker. Også villdyr og husdyr har for lite mat.

– Tørken ødelegger overveldende mye i det sørlige Afrika, sier Nellie Nyang'qa. Hun er regional direktør i hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Flere internasjonale organisasjoner forbereder seg. De må sende nødhjelp med mat til blant annet Sør-Afrika, Zambia og Zimbabwe.

– Millioner av mennesker er i ekstrem usikkerhet når det gjelder mat. Det ser vi nå. Dette er mennesker som allerede er fattige, sier Nyang'qa.

Det har regnet lite. I tillegg har det vært varmt. Det har gått hardt ut over disse landene. Samtidig nærmer sommeren seg på den sørlige halvkule.

Lagrene med mat blir tomme. Årsaken er endret klima. Det går hardest ut over de mest sårbare samfunnene, sier Nyang'qa.

– De trenger hjelp med én gang, sier hun.

Tørken gjør at folk mangler mat også i Angola, Malawi, Mosambik, Madagaskar og Namibia, melder Oxfam.

Tidligere i år var det to sykloner i Mosambik, Zimbabwe og flere naboland. De ødelagte avlinger med mais og andre viktige matvarer.

– Det har vært en miks av tørke og oversvømmelser. Det har vært en katastrofe for mange samfunn. I de fleste av disse områdene er det ikke nok drikkevann. Det betyr at folk og dyr må bruke de samme kildene til drikkevann. Det gjelder både ville dyr og husdyr, sier Kaitano Chungu. Han er sjef for hjepeorganisasjonen Røde Kors i Zambia.

– Dette er uakseptabelt. Det utsetter folk for sykdommer. Det blir større fare for angrep fra dyr, sier Chungu.

Noen familier må nå spise ville frukter og røtter for å overleve. Det forteller Chungu.

Elver tørker ut. Gress blir borte. Dermed er det også en hard kamp om maten blant dyrene som er igjen. 100 elefanter skal være døde i Zimbabwe. Årsaken er mangel på vann og planter. Minst like mange elefanter har dødd i Botswana, ifølge myndighetene.

Verdens-organisasjonen FN skal dele ut nødhjelp. Det er til 11 millioner mennesker i regionen de neste månedene.

Den sørlige delen av Afrika tørster. Samtidig er det ekstremregn og flom i Øst-Afrika. 300.000 mennesker har måttet flykte i Somalia. Det er som følge av oversvømmelser. Nesten 1 million har fått problemer i Sør-Sudan.

Mer fra Verden

På forsiden nå