Verden

Slik er livet på korona-sykehuset i Italia

Norske leger og sykepleiere hjelper til i Nord-Italia. Bjarte Askeland forteller hvordan det er å jobbe på en intensiv-avdeling der.

Rett før påske reiste 19 norske helse-arbeidere til Seriate i Nord-Italia. Den norske regjeringen sa ja til å hjelpe italienerne med personell. Legene og sykepleierne skal hjelpe til under krisen med korona-viruset.

Bjarte Askeland er én av dem. Han jobber til vanlig som anestesi-lege ved Haukeland universitets-sykehus i Bergen. Nå har han jobbet én og en halv uke på intensiv-avdeling i Italia. Det er på sykehuset Ospedale Bolognini i Seriate.

Sykehuset har til vanlig bare plass til 6 pasienter på intensiv-avdeling. Det er avdelingen hvor de blant annet kan gi pustehjelp med respirator. Nå har sykehuset utvidet til 22 intensiv-plasser. Dermed måtte mange vanlige leger begynne å jobbe med kritisk syke pasienter, forteller Askeland.

– De måtte lære mye nytt raskt. De har ikke vært vant til kritisk syke pasienter, sier han til Klar Tale.

På det meste hadde sykehuset omtrent 300 pasienter med korona samtidig, ifølge legen. Da måtte pasientene vente på tur for intensiv-behandling.

– Det var så mange dårlige pasienter at de håpet at noen skulle bli frisk eller dø. Sånn at det ble ledig respirator, forteller Askeland.

Situasjonen har roet seg litt nå. Men de tøffe opplevelsene sitter fortsatt i hos de italienske kollegene.

– De kvepper til når de hører en ambulanse. De er fremdeles litt i sjokk, sier han.

– Nå har de fått bedre tid til å tenke over hva de har opplevd. De forteller hvordan de måtte løpe hele tiden. De hadde dårlig samvittighet. De klarte ikke å gjøre alt som trengtes. Nå får de prate om det med kolleger fra et annet land. Det er nyttig for dem, sier legen.

Arbeidsdagen hans på sykehuset er fra 8.00 til 20.00. Askeland og en annen norsk lege følger de italienske kollegaene.

– Vi sjekker hvordan det går med pasientene. Vi prøver å skru av eller ned narkose-medisiner. Slik kan vi se om pasientene klarer å puste selv uten respirator.

Fredag skrev de ut tre pasienter fra intensiv-avdelingen.

– Det er tegn på at de blir friske. Plassene fylles ikke opp igjen med én gang. Det er tegn på at det går litt bedre her i området, sier han.

Legene i Italia bruker forskjellige medisiner. Slik prøver de å hjelpe korona-pasientene.

– En vanlig intensiv-pasient får mellom 8 og 10 medisiner sprøytet inn samtidig. Behandlingen er for å støtte kroppen mens den kjemper mot sykdommen. Vi vet så lite om denne sykdommen. Vi må forsøke det vi har av medisiner, sier han.

Nordmennene skal være til sammen fire uker på sykehuset. Askeland håper Norge slipper å få det like ille som Italia.

– Men vi har lært ting som kan være til nytte for våre kolleger i Norge. Som hvordan sykdommen påvirker kroppen. Og at andre organer enn lungene kan bli angrepet, sier han.

Selv prøver han å holde litt avstand til tøffe inntrykk.

– Men jeg hadde en pasient som var begynt å bli bedre. Pasienten fikk snakke med sine to døtre via nettbrett. Da var det tårer i øyekroken, forteller han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå