Norge
Bilde 1 av 2

Han skal hjelpe italienerne i kampen mot korona

Bjarte Askeland har selv vært syk av korona-viruset. Nå er legen på vei til Nord-Italia for å hjelpe til.

Onsdag reiser 19 norske helse-arbeidere til Bergamo i Nord-Italia. En av dem er anestesi-legen Bjarte Askeland. Han skal være med og hjelpe italienerne i kampen mot korona-viruset.

– Italienerne har gode sykehus og leger. Men nå trenger de hjelp moralsk og praktisk, sier Askeland til Klar Tale.

Viruset har gått hardt ut over regionen Lombardia. Mange tusen har dødd. Sykehusene er overfylte av syke som trenger hjelp.

Samtidig har Norge foreløpig klart seg ganske bra. Vi har klart å få smitten under kontroll. Derfor ba italienerne Norge om hjelp. Den norske regjeringen sa ja til å bidra.

Til vanlig jobber Askeland ved Haukeland universitets-sykehus i Bergen. Men dette er ikke første gang han reiser på oppdrag andre steder i verden. Før jul var han på Samoa i Stillehavet. Han var en del av et lag med norsk helse-personell. De hjalp til i kampen mot sykdommen meslinger.

I Italia skal han hjelpe hardt presset helse-personell med det han kan.

– Jeg har erfaring fra operasjons-avdelinger og akutte situasjoner. Jeg kan hjelpe med operasjoner og pasienter som trenger hjelp til å puste, sier han.

Han er forberedt på at det blir tøft i Italia.

– Vi reiser ned med forventning om at det blir hardt arbeid. Det blir lange dager og emosjonelt tøft. Med mange syke og oftere dødsfall enn vi er vant til.

Men de norske legene og sykepleierne som reiser, har lang erfaring.

– Vi støtter hverandre og snakker sammen dersom det blir tøft. Det er vi trent på, forteller han.

Jobben blir ikke uten risiko. Mange leger og sykepleiere har selv blitt smittet av korona-viruset. Mange steder mangler de nok utstyr for smitte-vern.

Askeland håper at han selv kan være litt ekstra beskyttet. Han har selv vært syk av viruset.

– Jeg er en av de som har gått igjennom sykdommen og blitt frisk igjen. Jeg har et håp om at jeg er beskyttet. Men jeg kan ikke være helt sikker. Så jeg må følge reglene om smittevern som alle andre, sier han.

Han kom seg igjennom sykdommen uten hjelp fra sykehus.

– Jeg hadde en kraftig influensa som varte i rundt to uker. Jeg forstår at noen kan bli hardt angrepet av sykdommen. Jeg var heldig å komme igjennom den uten medisinsk behandling. Jeg har akkurat fylt 60 år. Og selv unge kan bli alvorlig kritisk syke, sier han.

Nå venter fire uker i Nord-Italia. Anestesi-legen har fått beskjed om at han skal jobbe i den lille byen Seriate. Den ligger like utenfor Bergamo.

– Jeg skal være en hjelpende hånd for italienske myndigheter. Det er jeg glad for og stolt over. Og siden jeg har vært syk og blitt frisk, er jeg kanskje mindre utsatt for smitte. Jeg følte at det var en plikt å hjelpe, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå