Verden
Bildet viser president Putin da han stemte under folkeavstemningen i Russland. Flertallet stemte ja til å endre grunnloven. Det melder et russisk nyhetsbyrå.

Putin vinner folkeavstemning

Russerne har stemt ja til å endre grunnloven sin. Dermed kan Vladimir Putin fortsette som president til 2036.

Et stort flertall stemte ja til å endre grunnloven i Russland. Endringene åpner for at president Vladimir Putin fortsetter i 16 år til.

Russerne har kunnet stemme i seks dager. Nå er 99 prosent av stemmene talt opp. Så langt har 78 prosent av velgerne stemt ja til å endre loven. Det melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Endringen gjør at Putin kan stille til to nye perioder som president. Dette er saken det har vært snakket mest om. Men endringen forbyr også ekteskap mellom personer av samme kjønn. Den sikrer bedre vilkår for pensjon. Og gjør at Gud blir med i grunnloven.

Litt over 21 prosent stemte imot endringen som lar Putin fortsette til 2036. 65 prosent av de som har stemmerett, deltok. Det melder valg-kommisjonen.

67 år gamle Putin har hatt makten i to tiar. Han har vært enten president eller statsminister på den tiden. Putin er dermed den presidenten som har hatt makten lengst i Russland eller Sovjetunionen. Det siden Josef Stalin hadde makten.

Denne president-perioden er ferdig i 2024. Men med endringene kan Putin stille til to nye perioder på seks år.

Putin sa at avstemningen handlet om «stabilitet, sikkerhet og velstand». Det sa han i sin siste tale til solket før stemmelokalene stengte.

Nasjonal-forsamlingen hadde allerede vedtatt endringene i grunnloven. Men Putin sa at folkeavstemningen også var nødvendig. Det er for å få støtte til endringene fra folket.

Regjeringen har lagt alt til rette for å sikre flest mulig stemmer. Avstemningen begynte for en uke siden. Den var ferdig onsdag.

Onsdag viste statlig TV bilder av Putin. Han var i sitt faste stemmelokale. Der fikk han en valgseddel av en valg-medarbeider som hadde på seg munnbind.

Putin hadde på seg mørk dress og slips. Han brukte ikke noen form for beskyttelse.

Avstemningen skulle egentlig vært holdt 22. april. Men ble utsatt som følge av korona-pandemien.

Den nye loven garanterer at det skal være mulig å leve av minstelønnen. Og at pensjoner skal økes når kostnadene i samfunnet øker.

– For oss pensjonister er det veldig viktig at de øker pensjonen vår hvert år. Det sa 79 år gamle Valentina Kungurtseva til nyhetsbyrået AFP. Hun stemte i Vladivostok i Øst-Russland.

– Så lenge vi har en god president, vil livet være bra, sa hun.

Russisk lov skal gjelde framfor folkeretten. Det står også i forslaget.

Aleksej Navalnyj leder opposisjonen i Russland. Han ba folk om å droppe avstemningen. Han har sagt at Putin bare ønsker å være president resten av livet.

– «Resultatene» de har presentert, er falske og en stor løgn. De har ingenting å gjøre med hva det russiske folket mener, sier Navalnyj.

Opposisjonen i Russland er svak som følge av at de blir undertrykket. De får ikke komme til i medier som staten kontrollerer. De har ikke klart å få til en vellykket kampanje for å stemme nei.

20-åringen Sergej Goritsvetov stemte i St. Petersburg. Han sa at han ikke støtter endringen. Likevel tror han ikke det vil gjøre noen forskjell.

– Jeg stemte mot. Og jeg håper det vil være mange av oss. Men jeg vet ikke om det vil forandre noe. Om ikke annet sa jeg hva jeg mente, sa han.

Golos er en uavhengig gruppe som følger med på valg. De sier at de har fått hundrevis av klager. De handler om at ting ikke har skjedd slik de skulle. Blant annet skal folk ha stemt flere ganger. Eller noen har presset dem.

Ella Pamfilova leder landets valg-kommisjon. Hun sier at dette ikke er sant.

De oppdaget feil i Ramenki-distriktet i Moskva. Det var i stemme-givningen og opptellingen i ett av valglokalene. Disse stemmene ble gjort ugyldige av valg-kommisjonen. Det skjedde etter at de hadde sjekket en video fra valglokalet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå