Verden

Hæren har tatt makten i Myanmar

Hæren i Myanmar har gjort et kupp. De har tatt makten i landet. Leder Aung San Suu Kyi er pågrepet.

Søndag skulle en ny nasjonal-forsamling komme sammen i Myanmar. Den er med valgte politikere. Få timer før tok hæren makten i landet.

Sjefen for hæren er Min Aung Hlaing. Han skal lede landet. Visepresident Myint Swe rykker opp til å bli fungerende president. Det sier hæren.

Aung San Suu Kyi er den valgte lederen i Myanmar. Men hun er pågrepet. Det er også andre medlemmer av regjeringen.

Myint Swe er en tidligere general. Han er kjent for å ha ledet en brutal aksjon mot buddhistmunker. Det skjedde i 2007.

Maktovergangen er nødvendig for å holde landet stabilt. Det sier hæren i en melding på TV i landet.

– Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw. Og at de ble fraktet bort av hæren, sa Myo Nyunt . Han er en talsmann for Suu Kyis parti NLD.

Han kalte situasjonen for et kupp.

Partiet til Aung San Suu Kyi ber folket i landet motsette seg statskuppet.

Handlingene til militæret er i strid med grunnloven og velgernes vilje. Det står det i en uttalelse. Den er lagt ut på Facebook-siden til NLD. Inntil nå har de vært Myanmars regjeringsparti.

Kanalen BBC meldte om soldater i gatene. De var både i hovedstaden Naypyidaw og i Yangon. I hovedstaden ble det umulig å ringe og å bruke internett. Myanmars statlige TV-kanal MRTV skrev på Facebook at de hadde tekniske problemer.

Også politikere fra opposisjonen skal ha blitt pågrepet. Det har også skribenter og aktivister. Noen lokale journalister har gjemt seg. De frykter også at de kan bli tatt. Det skriver avisa  New York Times.

Alt av flytrafikk inne i Myanmar er stanset. Flyplassen i landet er stengt.

Myanmar holdt valg 8. november. Suu Kyis parti NLD vant valget. Det var landets andre demokratiske valg etter 49 år med militærdiktatur.

De siste ukene har landets mektige militære påstått at det var juks i valget. Da varslet hærsjefen muligheten for et kupp.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå