Verden
Bildet viser statsminister Erna Solberg i Stortinget.

– Vi har ikke lykkes i Afghanistan

Statsminister Erna Solberg mener Norge ikke har nådd målet vårt med hjelpen vi har gitt til Afghanistan. Nå trekker vi oss likevel ut.

Tirsdag fortalte statsminister Erna Solberg til Stortinget om det norske bidraget i Afghanistan. Etter nesten 20 år med militær hjelp, er det fortsatt ikke fred i Afghanistan. 

– En viktig lærdom fra Afghanistan er at konflikten ikke kan løses militært, sier statsminister Erna Solberg.

Norge har bidratt i Afghanistan som en del av forsvars-samarbeidet Nato. 11. september skal Nato og USA trekke seg ut. 95 norske soldater skal ut av landet.

Samtidig øker volden i Afghanistan. Taliban fortsetter å ta mer makt. Taliban er en opprørs-gruppe. Erna Solberg er bekymret for volden når Nato trekker seg ut. Hun er urolig for at terrorgruppa IS vil bli mer aktive.

Solberg sier det er risikabelt å trekke seg ut før det er noen avtale om fred.

Totalt har 9.200 nordmenn tjenestegjort i Afghanistan. Ti soldater er drept. To sivile nordmenn har også mistet livet i forbindelse med krigen.

Norge har bidratt med penger til bistand og humanitær støtte. Uten at det har blitt fred. Siden 2001 har Norge brukt 12 milliarder kroner. 

Det er ukjent hvordan Norge skal bidra til Afghanistan framover. Regjeringen har som mål å fortsette å hjelpe med penger.

– Vår støtte er samtidig avhengig av utviklingen. Dersom Taliban tar makten ved bruk av vold, vil vi ikke støtte et slikt styre, sier Solberg.

Norge er fortsatt ved ambassaden. Men dette er noe som vurderes. Solberg sier at det er vanskelig å vite at de norske ansatte i hovedstaden Kabul er trygge. Det kan også bli verre etter at USA og Nato trekker seg ut.

Jonas Gahr Støre støtter Solberg. Han var utenriksminister i en tid da krigen pågikk. For 20 år siden var det riktig å bidra med militær hjelp, mener han.

Men også han innrømmer at målet ikke er nådd.

– Det er noen åpenbare begrensninger i å kjempe andre menneskers krig. Det finnes ingen annen løsning enn at afghanere finner veien videre for Afghanistan, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå