Verden
Foto: Anders Wiklund / TT  / NTB

Sveriges statsminister slutter

Stefan Löfven har vært statsminister siden 2014. Nå er det slutt.

Det har vært politisk krise i Sverige. I forrige uke stemte flertallet i nasjonal-forsamlingen for mistillit mot regjeringen. De har ikke lenger tillit til at regjeringen gjør sin jobb.

Partiene i Riksdagen er uenige om priser på bolig-markedet. Det har ført til en stor politisk konflikt. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna stemte ja til mistillitsforslaget. De stemte for forslaget av ulike grunner.

Stefan Löfven har vært statsminister i Sverige siden 2014. Denne uken har han måttet velge om han vil stille til nytt valg, eller slutte. Han har valgt å slutte.

– Dette er den vanskeligste politiske avgjørelsen som jeg har tatt noensinne. Det sa Löfven under en pressekonferanse mandag.

Löfven har sagt at han hele tiden har prøvd å gjøre det som er best for landet.

Han har prøvd å samle støtte til en ny regjering. Det har han enda ikke klart. Han sier han fortsatt er villig til å lede en ny regjering.

Anders Norlén er leder i Riksdagen. Han får i oppgave å finne ut hvilke partier som kan danne en ny regjering.

For å kunne danne ny regjering, trenger partiene 175 mandater. Det er flere muligheter for hvilke partier som kan danne regjering.

Menings-målinger viser at høyresiden kan få flertall. Det vil i så fall bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå