Verden
Bildet er av den ene siden av skipet Ever Given. Det står Evergreen i hvitt på siden av det mørkegrønne skipet som er lastet med store mengder konteinere i ulike farger. I forgrunnen av bildet er også en liten hvit båt der det står Rotterdam. Foto: Eva Plevier / Reuters / NTB

Kom fram over 100 dager etter skjema

Frakteskipet Ever Given ble kjent da det sto fast i Suez-kanalen i Egypt. Det førte til stopp i mye av handelen i verden. Nå er skipet framme i Rotterdam.

Midtøsten — Natt til torsdag ankom skipet Ever Given havna i Rotterdam. Skipet med varer fra Kina til Europa er kraftig forsinket. Skipet reiste fra Kina 8. mars, og har brukt nesten fem måneder på reisen. Problemet oppsto i Egypt i mars.

Det er fortsatt noe uklart hva som førte til at Ever Given ble stående fast i Suez-kanalen. Men flere forklaringer handler om sterk vind, som førte til at skipet ble presset ut mot kanten av kanalen. Der ble det stående fast på skrå, med en ende mot hver sin side av kanalen.

Etter flere dager kom skipet løs etter at folk hadde jobbet døgnet rundt. Da ble det tvunget til å stoppe i en bukt inne i kanalen.

Årsaken var en krangel om hvem som skulle betale for at skipet var reddet, og for økonomiske følger av at kanalen hadde vært stengt. Det tok flere måneder å bli enige. I starten av juli fikk skipet seile videre, og 12. juli fikk det forlate kysten av Egypt.

Skipet skal fraktet både møbler fra Ikea og sko fra Nike. Det skal også ha fraktet klær fra Tommy Hilfiger og Calvin Klein, ifølge avisa Wall Street Journal.

– Det var en fantastisk lettelse å se henne. Det var et spesielt øyeblikk, sier Hans Nagtegaal. Han er direktør for konteinerne i havna i Rotterdam.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå