Verden

Taliban sier at krigen er over

Opprørs-gruppen har tatt kontroll over president-palasset i Kabul. Søndag kveld ble det publisert et bilde av gruppens ledere på presidentens plass.

De siste ukene har Taliban vært aktiv i Afghanistan. De har tatt kontroll over flere områder veldig raskt. Mandag erklærte de at krigen er over.

– Vi har oppnådd det vi var ute etter, som er landets frihet og folkets uavhengighet. Det sier Mohammad Naeem til kanalen Al Jazeera. Han er talsmann for Taliban.

Naeem sier at Taliban snart vil vise sin nye regjering. Han ber også om fredelige relasjoner til internasjonale stormakter. Og at Taliban ikke ønsker å være internasjonalt isolert.

En annen talsmann har sagt at det ikke er noen kamper i landet akkurat nå.

– Situasjonen er fredelig ifølge våre rapporter, sier talspersonen.

Talibans offensiv gikk fortere enn det eksperter hadde forventet. Allerede søndag morgen hadde de omringet Kabul.

Tusenvis av mennesker har samlet seg på flyplassen i Kabul. I et håp om å komme seg ut fra landet. Øyenvitner forteller at de har sett minst fem døde mennesker på flyplassen.

Det er uklart om de har blitt trampet ned eller blitt skutt. Videoer fra sosiale medier viser store folkemengder som stormet flyplassen. Og amerikanske soldater skal ha avfyrt skudd i luften for å hindre at folk skal ta seg inn på rullebanen.

Afghanske luftmyndigheter har opplyst at alle kommersielle flygninger fra Kabul er kansellert. USA har tatt kontroll over flytrafikken.

– Det vil ikke bli noen kommersielle flygninger fra Hamid Karzai lufthavn. Vi gjør dette for å unngå plyndring. Vennligst ikke dra i all hast til flyplassen. Det står i en uttalelse fra luftsfarts-myndighetene.

Både afghanere og utenlandske statsborgere har samlet seg på flyplassen dagen etter at Taliban kom inn til Kabul.

Norge er et av flere vestlige land som jobber for å få hjem sine borgere.

– Jeg kan bekrefte at vi i natt har fått evakuert ut norske ansatte. Men vi er midt i en evakuerings-operasjon. Og jeg kommer ikke til å gi flere detaljer enn det. Det sier Ine Eriksen Søreide til kanalen NRK. Hun er utenriksminister.

– VI jobber nå på spreng med å få ut alle de vi skal ha ut, sier hun.

Flere hundre dansker er fortsatt ikke blitt evakuert.

– Det dreier seg om hundrevis av personer. Vi har også kontakt med våre ansatte ved ambassaden. Det er selvfølgelig veldig utfordrende. Mobilnettet faller ut og det er vanskelig å kommunisere. Det sier Jeppe Kofod. Han er utenriksminister for Danmark.

Han kan ikke si noe om hvor mange personer de danske militærflyene skal hente.

– Jeg forstår utryggheten, usikkerheten og frustrasjonen. Ikke minst blant våre lokalt ansatte. Men de skal vite at vi gjør alt vi kan for å løse oppgaven, sier Kofod.

60 danske statsborgere har det siste døgnet bedt om hjelp til å komme ut av Afghanistan.

---

Kort om saken

  • Opprørs-gruppen Taliban sier at krigen i Afghanistan er over.
  • De ønsker å samarbeide med flere land internasjonalt.
  • Det er kaos på flyplassen i Kabul. Mennesker ønsker seg bort fra Afghanistan.

---Siste utgave

På forsiden nå