Verden

Klima kan ødelegge økonomien til fattige land

Verdens fattigste land kan få trøbbel om de ikke får den støtten de trenger.

Vi må være klare for at det blir varmere på jorda. Forrige uke startet et møte der ledere fra hele verden skal diskutere klima.

Det er ikke alle land som har økonomien til å gjøre tiltak for klima. Derfor er flere avhengige av å få penger.

Ekstremvær er blitt farligere som følge av endringer i klima. Det viser ny rapport. Hvis det fortsetter vil flere land trenge hjelp.

– Muligheten for fattige land til å utvikle seg på en bærekraftig måte blir vanskelig. Det sier Marina Andrijevic. Hun jobber som forsker og er hovedforfatter av rapporten.

– De valgene som vi tar nå vil være viktig for utviklingen, sier hun.

Fattige land kan miste 20 prosent av verdien på pengene sine de neste 30 årene. Det vil skje dersom jorda blir 2,9 grader varmere.

Rike land har ikke gitt nok penger for å hjelpe fattige land. De trenger hjelp med å håndtere endringene i klima.

– Afrika har gjort lite for å forårsake endringer på klima. Men denne rapporten viser at de vil få de verste konsekvensene. Det er urettferdig. Det sier Mohamed Adow. Han jobber for organisasjonen Power Shift Africa. De jobber med å finne løsninger på klima og politiske spørsmål.

Sør-Sudan er rammet av den verste flommen på 60 år. Den har ført til at 623.000 mennesker er på flukt og at mange mangler mat. Det er hjelpeorganisasjonen Caritas som bruker landet som eksempel. Landet er også det med størst risiko får at folk skal dø av sult.

Storbritannia vil gi 300 millioner pund for å hjelpe de landene som trenger det. Det er 3,4 milliarder norske kroner. Målet er å hjelpe fattige land med klimaendringer.

Rike land har lovet å gi minst 844 milliarder kroner i året til fattige land fra 2020 til 2025. I forkant av møte om klima ble det sagt at løftet lå an til å bli forsinket med tre år.

Caritas mener Norge og andre land ikke gjør nok.

– På klimatoppmøtet i 2009 sa de rike landene at de ville gi 100 milliarder dollar i året for klimatiltak i fattige land fra år 2020. Men i år brøt Vesten løftet, og ut ifra samtalene på møte i år virker det som de fortsatt ikke kan holde løftet. Det er ikke akseptabelt. Det sier Marit Sørheim. Hun jobber for Caritas.

De mener pengene er veldig viktige for at fattige land. Hvert fall hvis de skal kunne beskytte seg mot klimaendringer.

---

Kort om saken

  • Flere fattige land blir påvirket av klimaendringer.
  • Mange opplever hetebølger, flom og tørke.
  • Hjelpeorganisasjoner mener rike land ikke gir nok støtte til de fattige landene.

---



Siste utgave

På forsiden nå