Verden

Hva skal de gjøre for å redde klimaet?

Ledere fra hele verden skal ha et stort møte om klima i Glasgow. Men det kan bli vanskelig å finne en løsning.

Vi må være klare for at det blir varmere på jorda. Søndag starter et møte der ledere fra hele verden skal være med. Møtet er om klima, og er ventet å bli det viktigste siden klimatoppmøtet i Paris i 2015.

Møtet skulle vært i 2020, men ble utsatt som følge av korona. Totalt er det ventet at rundt 25.000 politikere og andre vil være i byen Glasgow.

De som deltar skal finne ut hvordan vi skal unngå at jorda blir mer enn 1,5 grader varmere. For å få til det er det viktig å få flere land til å gjøre mer. Det koster penger, så det blir mye fokus på hvordan en slik regning kan bli delt. Men flere er bekymret for at møtet blir mislykket.

– Jeg er veldig bekymret. For det kan gå galt, sa Boris Johnson denne uken. Han er statsminister i Storbritannia, og skal være vert for møtet i Glasgow i Skottland.

– Vi vet at det er mulig å begrense oppvarmingen av planeten vår. Men vi vet også at det blir veldig vanskelig. Verden må komme med flere tiltak raskt. Det viktigste resultatet av dette møtet, er at verden gjør mer for å stanse utslipp av klimagasser. Alle land må forstå hvor mye det haster, sier Espen Barth Eide til Klar Tale. Han er klima- og miljøminister i Norge.

I sommer var det mange land som hadde problemer med ekstremvær. Da ville mange ha tiltak for å redde klimaet. Men nå sliter flere land med andre kriser.

Noen land har mer enn nok med å få kontroll på korona. I andre land er det energikrise. Da kommer det gjerne også krav om å bruke billig og fossil energi som olje, gass og kull. Det er også ventet at det blir et større behov lenger ut på vinteren. Men bruken har allerede økt.

António Guterres er også urolig. Han er generalsekretær i verdensorganisasjonen FN.

– Jeg håper at vi kan unngå at møtet i Glasgow blir mislykket. Men vi har lite tid, og ting er i ferd med å bli vanskeligere, sa han for kort tid siden.

For eksperter sier verden er langt unna målet på 1,5 grader. Før møtet er i gang sier de at det ser ut til å bli en økning på 2,7 grader. Og det er hvis alle land i verden holder de løftene de har gitt fra før. Det kan endre seg som følge av blant annet at det koster mer for strøm.

Forholdet mellom USA, Kina og Russland gjør også at flere er bekymret. I tillegg er det mange fattige land som ikke har råd til å være med på møtet.

Få ledige rom på hotell i Glasgow gjør at det koster for mye å være fysisk til stede. Det er også et problem at korona-regler hindrer mange fra de samme landene i å komme. Flere miljøorganisasjoner har sagt at møtet kan bli mindre viktig som følge av dette.

Før møtet starter, blir lederne blir møtt av store krav fra unge og andre aktivister. De krever at ledere i verden snakker mindre om problemet, og heller gjør noe med det.

En av dem er Greta Thunberg fra Sverige. Hun er kjent for at hun har streiket for klimaet. I flere år har hun en dag hver uke nektet å gå på skolen. Hun mener det ikke er noe poeng for henne å bry seg om framtiden, når ikke verdens ledere gjør det.

Thunberg mener lederne sier mye fint når de har møter, men at de gjør veldig lite med problemet.

– Bla, bla, bla. Grønn økonomi. Bla, bla, bla. Netto nullutslipp innen 2050. Bla, bla, bla. Klimanøytral. Bla, bla bla, sa Thunberg om dem i en tale for kort tid siden.

Barth Eide mener det er bra at mange unge er utålmodige og lei av å vente.

– De unge skal være utålmodige. Det er deres framtid dette står om. De har rett i at det haster, og de har rett i at vi må gjøre mye mer, sier han. Barth Eide tror at all den engasjerte ungdommen vil være en nøkkel for å få mindre utslipp av klimagasser.

Over 100 land lover at de skal hugge mindre skog. Dermed vil trærne kunne gjøre om mer CO2 til oksygen. 90 land sier også at de skal slippe ut mindre metan. Den bidrar mer til at jorda blir varm enn CO2. Men den blir raskere borte. Håpet er at mindre metan i lufta kan gi verden mer tid til å løse problemet med CO2.

Møtet skal vare til 12. november. Møtet blir kalt COP26. COP er en forkortelse for at det er møte mellom ulike parter. Disse er ledere fra hele verden. 26 er valgt fordi møtet er det 26. møtet med klima som tema.

---

Toppmøte om klima

  • Søndag startet et stort møte om klima.
  • Ledere fra land i hele verden kommer dit.
  • De skal prøve å finne en løsning på klima-krisa.

---

Denne ukens oppgave.Siste utgave

På forsiden nå