Verden

Derfor er resistente bakterier en trussel

Mange eksperter er bekymret for bakterier som er resistente mot antibiotika. – En av de største truslene mot global helse, mener WHO.

Antibiotika er en type medisiner. Det brukes mot mange sykdommer, og har reddet mange liv.

Nå advarer Verdens Helseorganisasjon (WHO) mot å bruke medisinene for mye. WHO jobber for å sikre godt samarbeid i verden innenfor helse.

Organisasjonen frykter at bakterier skal lære seg å tåle antibiotika. Når det skjer, kalles det resistens. Hvis bakterier utvikler resistens, vil medisinene slutte å fungere.

Klar Tale har tidligere snakket med Ernst Kristian Rødland om temaet. Han er ekspert på sykdoms-spredning og antibiotika-resistens.

– Jeg er ikke veldig optimistisk, sa han da.

Mandag startet et ekstraordinært møte i Verdens helseorganisasjon for å diskutere internasjonal pandemihåndtering. Foto: Martial Trezzini / Keystone via AP / NTB

Mye bruk av antibiotika øker faren for resistente bakterier. Slike bakterier er en av de største truslene mot global helse, mener WHO.

Forskning viser også at resistens kan overføres fra én bakterie til en annen. Som resultat blir antibiotika stadig mindre effektivt mot infeksjoner.

Forskere har advart mot disse farene i over 20 år. I rike land har bruken begrenset seg. I Norge har bruken av antibiotika blitt over 30 prosent lavere de siste 10 årene.

I utviklingsland er situasjonen annerledes. Legemidlene blir stadig mer populære. Antibiotikabruken i verden har økt med 65 prosent fra 2000 til 2015. Det viser en rapport fra Johns Hopkins University i USA.

Bare i USA dør omtrent 35.000 mennesker hvert år av resistente bakterier. Det viser tall fra det amerikanske folkehelse-instituttet (CDC). Hvis bruken av antibiotika fortsetter å øke, kan nye, farlige virus spre seg.

Resistente bakterier kan påvirke folk i alle aldere, og alle land. Når folk blir syke av slike virus, kan vi i verste fall mangle en behandling som fungerer.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå