Verden

Bråk rundt Johnson kan ha ført til historisk tap

Det er mye press og bråk rundt måten Boris Johnson leder Storbritannia. Torsdag tapte partiet hans et valg i en krets de aldri har tapt i før. Flere mener Johnson må ta sin del av skylda for tapet.

Det konservative partiet har vunnet alle valg i North Shropshire siden 1830. Det er to plasser i parlamentet fra kretsen. Andre partier har også vunnet et plass, men de har alltid hatt mindre enn støtte de konservative. Helt fram til torsdag. Da fikk Helen Morgan fra Det liberal-demokratiske partiet flest stemmer.

Flere mener at årsaken til tapet kan være Boris Johnson. Den siste tiden har det vært mye press og bråk rundt måten han gjør jobben som statsminister i landet. Først var det krangel som følge av Brexit. Men det siste er at det skal ha vært flere brudd på korona-regler i statsminister-boligen i Downing Street.

Det har vært rykter om flere fester og selskaper. Noen av de skal ha vært mens familier ikke kunne samle seg til jul i 2020. De ble bedt om å unngå det for å hindre smitte med korona. Det skal likevel ikke ha hindret at folk som jobber med og for statsministeren samlet seg på samme tid. Det har gjort mange sinte.

– I kveld har folket i North Shropshire talt på vegne av det britiske folk. De har sagt høyt og tydelig: «Boris Johnson, festen er over», sa Morgan i sin tale etter at hun vant valget.

– Regjeringen din er drevet på løgn og skryt. Den vil bli holdt ansvarlig. Den vil bli gransket. Den vil bli utfordret. Og den kan og kommer til å bli beseiret, sa hun.

Valget i North Shropshire var heller ikke noe vanlig valg. Det måtte velges en ny representant etter at Owen Paterson måtte slutte som politiker. Det var umulig for ham å fortsette etter at han ble anklaget for korrupsjon.

Paterson hadde fått betalt over én million fra ulike firmaer. Han fikk dem for å jobbe med saker som var viktige for dem. Det blir gjerne kalt korrupsjon.

Denne saken har og bidratt til at flere har fått mindre tillit til Johnson. Han prøvde nemlig først å endre reglene slik at Paterson kunne få fortsette.

I 2019 vant var det ingen tvil om hvem som vant i North Shropshire. Kandidatene til De konservative vant med litt over 35.000 stemmer. Det var nesten 23.000 stemmer mer enn neste parti.

Ved valget torsdag fikk Morgan nesten 18.000 stemmer, mens Neil Shastri-Hurst fra De konservative fikk bare litt over 12.000. Dermed har én av tre velgere som stemte på partiet sist, endret mening.

Men Johnson sliter også med andre enn velgere som er skuffet. Også i eget parti møter han stadig mer motstand. Denne uka har han opplevd et opprør i Parlamentet. Der var det heftig diskusjon om nye regler som skal hindre korona i å spre seg.

Det er mye mer smitte i Storbritannia som følge av omikron-varianten. Derfor har det blitt foreslått at landet bør begynne å bruke korona-pass. Blant annet på steder uten faste plasser og der det kan være mer enn 500 personer. Det er mange politikere uenig i. Også blant politikere i Johnsons eget parti. Nesten 100 av dem stemte mot de nye reglene. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Dermed måtte Johnson hente støtte fra andre partier i parlamentet.

Og det kommer stadig nye, dårlige nyheter for Johnson. Det kan føre til at han får det enda vanskeligere som statsminister.

Fredag skriver avisa The Guardian at det ble brutt korona-regler i Downing Street i mai 2020. De skriver at Johnson selv deltok på en påstått pizza-fest der. Den skal ha vært etter en pressekonferanse om korona 15. mai. På den tiden var det forbud å samle mer enn to personer i Storbritannia. Og selv da måtte folk møtes utendørs.

I Downing Street skal det ha vært rundt 20 personer. De skal ha spist pizza og drukket vin og sprit. Ifølge en kilde skal Johnson ha sagt at de «fortjente å ta seg en drink etter å ha stoppet korona”.

Kildene sier folk skal ha vært på både kontorer i boligen, og i hagen på baksiden.

Johnson skal ha hatt mange møter 15. mai. Et av dem var et kort møte med Matt Hancock som da var helseminister. Han, noen ansatte og Johnson skal da ha vært i hagen etter pressekonferansen. Det sier en talsmann for Johnson.

– Statsministeren gikk opp i sin bolig kort tid etter kl. 19. Noen få ansatte som skulle jobbe, ble igjen i hagen deler av ettermiddagen og kvelden, sier talsmannen.

Siste utgave

På forsiden nå