Verden

Risikerer alt for å komme til Europa

Ziad Hilweh har risikert livet med familien for å komme til Europa. Han vil prøve igjen, selv om reisen er livsfarlig.

I år har flere hundre libanesere forsøkt å komme til Europa. Mange risikerer livet sitt på reisen.

Ziad Hilweh visste at familien hans kanskje kom til å dø på turen. Men risikoen var verdt det, mener han. Han ønsket å starte et nytt liv, sammen med kona og de tre barna.

Hjemlandet hans er i økonomisk krise. Han har ikke råd til bleier eller melk til barna sine. Hilweh gikk fra å tjene 5800 kroner til 450 kroner i måneden.

I forrige måned prøvde han å flykte for andre gang. Han hadde solgt både bil og leilighet for å få råd.

Da de gikk om bord i båten, var det 92 andre mennesker der. Hilweh visste at de risikerte livene sine. Men han var villig til å ofre alt for en bedre framtid.

– Jeg er død her og kan dø på veien. Men hvis jeg når målet, kan jeg leve et anstendig liv, tenkte han.

Ziad Khaled Hilweh (til høyre) og vennen Bilal Mousa sitter sammen på en båt langs havnen i Tripoli. I november forsøkte de to å flykte fra landet, men ble fraktet tilbake. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

De fikk raskt problemer. Et skip fra den libanesiske marinen nærmet seg båten. De beordret dem å snu. Når de nektet, laget båten store bølger som holdt på å senke båten Hilweh satt i.

Passasjerer skrek. Hilwehs tre måneder gamle sønn sluttet å puste av røyk fra motoren.

– Han var både i live og død. Jeg husker panikken i kroppen før Karim begynte å puste igjen, sier Hilweh.

Utrolig nok kom de seg unna. Men lykken var kortvarig. Noen timer senere sluttet motoren å fungere. Passasjerene hadde ikke noe valg. De måtte bli hentet av libanesiske myndigheter.

– Da båten stoppet, kjente jeg at alt ble mørkt og jeg følte meg helt knust. Da vi kom tilbake til Libanon, hadde jeg tårer i øynene, sier Hilweh.

Familien hans overlevde, men opplevelsen var skremmende. Likevel har han ikke gitt opp drømmen om Europa. Han vil prøve igjen. Selv om det kan bety døden for ham og familien.

– Jeg takler enhver fare, så lenge jeg kommer meg vekk herfra. Det er ingenting her, sier Hilweh.

Siste utgave

På forsiden nå