Verden

Svensk kvinne blir tiltalt for det hun gjorde for IS

En svensk kvinne er tiltalt for grov krigsforbrytelse. Hun er også tiltalt for å ha brutt folkeretten. Hun er mistenkt for å ha sendt sin egen sønn i krigen for IS.

Den nå 49 år gamle kvinnen reiste til Syria i 2013. Hun gjorde det for å bli med i terror-gruppa Den islamske staten (IS).

Fram til september i fjor var hun fanget i en leir i Syria. Hun og to andre svenske kvinner ble da hentet hjem til Sverige.

Hun har vært fengslet siden 23. september. Da ble hun siktet for at hun bidro til å skaffe IS en barnesoldat. Hun hadde også omsorg for barnet, som var under 15 år.

Ifølge tiltalen skal forbrytelsen ha skjedd mellom 1. august 2013 og 27. mai 2016. Flere kvinner er mistenkt for å ha gjort det mulig å bruke gutten som barnesoldat i Syria. En av dem er den svenske 49-åringen.

Barnet skal også ha blitt brukt av andre væpnede grupper.

Politiet har etterforsket saken. De mener det støtter deres teori om at han fikk lære og trene på krig mens han bodde hjemme. De mener også at han fikk militært utstyr og våpen, og at han ble brukt i både krig og til propaganda. Det sier statsadvokat Reena Devgun.

Forbrytelsen blir regnet som grov blant annet fordi kvinnen hadde et ekstra ansvar for barnet. Men også fordi IS kriget på en ekstra brutal måte.

Kvinnen nekter for å ha begått noe som er straffbart. Advokaten hennes har sagt at hun har hatt ganske lite makt over sine egne barn og sin egen situasjon.

Siste utgave

På forsiden nå