Verden

Russland angriper Ukraina for fullt

Russland er ute etter de som styrer i Kyiv, sier Vladimir Putin.

Russland har startet et angrep på Ukraina.

Flere skal være drept. Ukraina sier at 40 soldater er døde. Og i Odesa-regionen er 18 mennesker drept, sier lokale myndigheter torsdag ettermiddag. Dødstallene er usikre og ubekreftede.

– Jeg vil bare si at vi ikke er aggressive mot det ukrainske folk. Men mot de som har makta i Kyiv, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia onsdag kveld New York-tid. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Kyiv er hovedstaden i Ukraina.

Vladimir Putin sier det samme. Han er president i Russland.

Ifølge Putin vil de beskytte folk i Ukraina fra myndighetene i landet. Han nekter for at de har noen planer om å bli værende i landet.

Det er angrep med raketter i Kharkiv og andre byer, meldte Interfax. Det er et russisk nyhetsbyrå. De første angrepene var torsdag morgen, like etter klokka 5 norsk tid.

Interfax meldte også at russiske styrker hadde gått i land ved byen Odesa. Men senere sa Ukraina at dette er falske nyheter. Det er usant, hevdet de.

– Vær så snill. Ikke forlat hjemmene deres i dag, skriver Igor Terekhov på Facebook. Han er ordfører i Kharkiv. Han sier offentlig transport skal virke som normalt, men at svært mye annet vil holde stengt som følge av situasjonen.

Flere titalls soldater er drept torsdag formiddag. Det er også meldt om at sivile er drept i angrep i ulike byer.

Ukraina sier de har skutt ned fem russiske fly og et kamp-helikopter. Det skal ha skjedd øst i landet. Men Russland avviser at det har skjedd. Ukraina hevder også å ha sprengt flere tanks.

Det er også delt en film i sosiale medier som det blir hevdet at er bevis for at Ukraina har skutt ned fly. Ifølge andre skal den være gammel og fra en annen krig. Det er uklart hvem som har startet å spre filmen.

Russland går til full krig, sier Ukrainas utenriksminister.

Russland skyter mot militære mål, ifølge det russiske forsvars-departementet. Men ifølge bilder fra ulike nyhetsbyråer skal også flere raketter ha truffet andre steder. Blant annet boligblokker og lekeplasser.

– Militær infrastruktur, luftforsvars-anlegg, militære flyplasser og flyvåpenet til Ukraina blir satt ut av spill, ifølge dem.

Volodymyr Zelenskyj er president i Ukraina. Han sier også at Russland angriper. De ødelegger det som er viktig for landets militære.

Flyalarmen ulte i Kyiv torsdag morgen. Folk hadde hørt eksplosjoner i byen.

Folk tok det hele først med ro. Så satte de kursen mot tilfluktsrom og undergrunns-stasjoner. Andre fylte drivstoff på biler, og kjørte vekk fra Kyiv og andre byer.

Folk hørte også alarm i byen Lviv. Den er vest i Ukraina, nær grensa til Polen. Mange land har flyttet sine ambassader fra Kyiv til Lviv den siste tiden. Årsaken er at det er regnet for å være tryggere der. Hvis noe skulle skje.

Allerede torsdag morgen kom de første flyktningene over grensa til Polen.

Dmytro Kuleba er utenriksminister i Ukraina. Han anklager Russlands president Vladimir Putin for å invadere landet helt.

– Fredelige ukrainske byer er under angrep, sa Kuleba. Ukraina vil forsvare seg, la han til.

– Verden kan og må stanse Putin, sa han.

Ifølge kanalen CNN har soldater og stridsvogner krysset grensa til Ukraina i nord. Derifra skal det komme soldater fra både Russland og Hviterussland. Putin skal ha snakket med den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko i natt norsk tid.

Bildet er fra en video som viser militære kjøretøy som kjører inn i Ukraina fra Krim-halvøya. Foto: State Border Guard Service of Ukraine / Reuters / NTB

Det er også delt bilder som skal vise militære kjøretøy på vei inn i Ukraina fra Krim-halvøya.

NTB melder at det blir skutt med kanoner mot Ukraina. Soldater på grensa sier de skyter tilbake fra Ukraina.

Ukrainas hovedstad Kyiv er 75 kilometer sør for grensa mellom Ukraina og Hviterussland. Men for å komme dit må soldater krysse det radioaktive området ved Tsjernobyl. Der skjedde verdens største atomulykke i 1986.

Klar Tale snakket med to ukrainere onsdag. Les saken her:



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå