Verden

Navalnyj funnet skyldig i svindel

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er funnet skyldig i anklager om underslag. Dermed vil han trolig måtte sitte lenger i fengsel.

Europa — Aleksej Navalnyj sitter allerede fengslet i Russland. Han er blant de sterkeste kritikerne av den russiske presidenten Vladimir Putin.

Tirsdag måtte han møte i en ny rettssak. Han er anklaget for svindel. Dommer Margarita Kotova sier han er skyldig i svindel og underslag.

– Navalnyj begikk svindel – tyveri av eiendeler begått av en organisert gruppe, sa hun.

Påtalemyndigheten sa i retten at Navalnyj har stjålet penger fra sine egne organisasjoner. Disse pengene hadde organisasjonene fått som gaver.

Politikeren Navalnyj ledet opposisjonen i Russland. Han ble forgiftet og holdt på å dø. Leger i Tyskland reddet livet hans i 2020. Likevel valgte han å reise tilbake til hjemlandet. Navalnyj ble pågrepet igjen allerede på flyplassen.

Nå soner han en dom på to og et halvt års fengsel i en straffekoloni. Russiske myndigheter mener han brøt meldeplikten. Han sa i retten at han ikke fikk gjort det som følge av at han var forgiftet.

Navalnyj mener selv det var den russiske sikkerhetstjenesten som forgiftet ham. Dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

Saken han nå er dømt i, handler om flere anklager om bedrageri. Den kan gjøre at han må sitte fengslet mye lenger.

Navalnyj blir også etterforsket for påstått ekstremisme. Blir han dømt for det, kan han få ti års fengsel til.

Navalnyj har blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet. Han, folk han jobbet med og folk som støtter ham, er satt på en liste over terrorister. Den har myndighetene laget.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå