Verden

Slik kjemper Yuriy og andre vanlige folk for Ukraina

Yuriy Mindyuk er egentlig direktør. Nå bærer han i stedet uniform og våpen.

– Jeg er på et sted i Kyiv. Venter på våpen.

Slik lød en kort melding fra en vanlig mann i Ukraina til Klar Tale. Dagen etter at Russland gikk til krig mot landet hans. Det var kaos. Kvinner flyktet, gråt og tok farvel. Med barn og kjæledyr i armene vandret de over grensene. Naboland tok dem imot. Mens mennene ble igjen i Ukraina.

Russerne var ute etter hovedstaden Kyiv. Og de som styrte landet. Men Kyiv står fremdeles.

Den siste tiden har verden fått se hvor brutal krigen er. Vanlige folk ligger drept i gatene. Også barn.

Mens verden fordømmer krigen, fortsetter ukrainske Yuriy Mindyuk kampen. Han er 45 år gammel og hadde lite erfaring med våpen. Før krigen planla han å skaffe seg et, men køen var for lang.

Egentlig er han en direktør i en stiftelse. Nå bærer han både uniform og våpen i stedet. Og jobber på natta. Alt for å beskytte Kyiv og Ukraina fra angrep.

Ofte jobber han som vakt. En gang fortalte han at han sto ved et sykehus. Han har sendt familien til et tryggere sted.

Bildet viser ukrainske soldater i gata utenfor Kyiv.

Russland har angrepet Kyiv i ukevis. Nå er storbyen mer stille. Russerne har trukket seg unna. Noen personer begynner forsiktig å vende tilbake. Byen får fred fra alle rakettene som pleide å lyse opp himmelen.

– Jeg er ganske OK, sier Mindyuk når Klar Tale ringer ham. Planen er å ta litt fri denne rolige torsdagen. Få slappet av litt.

Krigen gjør vanlige folk som Mindyuk til soldater. Det er få som jobber i sine vanlige jobber nå, sier han.

Ja, jeg har vært redd. Spesielt under rakett-angrepene

—  Yuriy Mindyuk

45-åringen er med i det som blir kalt Territorial Defence i Ukraina. Det kan sammenlignes med Heimevernet i Norge, ifølge Tor Bukkvoll. Han er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Mange vanlige folk melder seg inn i dette heimevernet. De forsvarer Ukraina fra der de bor. De bærer stort sett lettere våpen, sier Bukkvoll.

Men våpen må de ha. Ellers hjelper det lite hvis de må slåss.

Ukraina har vært i krig lenge. Helt siden 2014 i øst. Det var da de begynte å trene opp ekstra folk. Og slik ble heimevernet til.

Klar Tale har hatt kontakt med Mindyuk siden før krigen startet. Han kan fortelle hva som skjer. Men dropper å ta bilder, han sier det er forbudt. Folk i Kyiv lever med strenge regler. De må ofte bli inne. Myndighetene har også stengt ned hele byen til tider.

Mindyuk sier de bruker tid på å trene. De trener på kamper. Soldater i Ukrainas forsvar har kjempet direkte mot russerne. De er nærmere fienden. Hadde russiske soldater kommet seg forbi dem, ville de truffet på Mindyuk og de andre. Så medlemmene i heimevernet gjør seg klare for alt.

Russland har brukt mest raketter mot Kyiv. Mindyuk sier han har kjent på frykt.

– Ja, jeg har vært redd. Spesielt under rakett-angrepene, sier han.

Han forteller om et Kyiv der folk har vært livredde. Sirenene har ult. Fienden har skutt i lufta for å skremme. Ukrainerne må vokte seg for russiske sabotører, folk som vil ødelegge for dem.

Mindyuk har lite til overs for Russland og president Vladimir Putin. Han kaller fienden et «monster» som dreper barn og kvinner. En farlig nabo i øst som han frykter aldri vil gi dem fred.

Nå trenger Ukrainas forsvarere mer våpen. Og fly som han hjelpe dem.

– Vi trenger våpen fra vestlige land, som Norge, sier han.

Russland har en stor hær. De har mange soldater og kraftige våpen. Ukraina er et mindre land, men de har vist en voldsom kampvilje. Også alle de vanlige folkene, sier Bukkvoll.

– Ukraina har overrasket alle, sier Bukkvoll. Han tror de til og med har overrasket seg selv.



Siste utgave

På forsiden nå