Verden

Vil velgerne straffe Boris Johnson?

Torsdag er det valg i Storbritannia. Det er første sjanse for velgerne til å vise hva de mener om en statsminister som kan ha brutt loven.

Britene skal torsdag velge hvem som skal få styre sine byer og kommuner. Men det er også mer enn et vanlig lokalvalg. Det vil også gi svar på hvor mange som støtter Boris Johnson etter to år med Brexit, korona og det som blir kalt «party gate» .

I lang tid var det svært strenge regler for å hindre korona i Storbritannia. Men på samme tid skal det ha vært flere fester i Downing Street. Det er både bolig og kontor for statsminister Boris Johnson.

Det er laget en rapport om noe ble gjort galt. Men det vil ta tid før den blir kjent. Årsaken er at politiet vil undersøke saken ferdig først. De har allerede delt ut flere bøter. Og Johnson er en av de som har fått bot. Han er den første til å få det mens han er statsminister.

Dette har ført til at mange har bedt Johnson om å slutte, noe han sier nei til. Flere i det konservative partiet har også sagt dette. Det er samme parti som Johnson selv er med i. De kaller seg ofte «toryene» .

Det har vært ett valg siden folk fikk høre om festene. Det var etter at en politiker måtte slutte som følge av korrupsjon. Fram til desember hadde toryene vunnet alle valg i North Shropshire siden 1830. Men i fjor tapte de. Flere mener det var et tegn på at folk var sinte på Johnson.

– Det folk vil være veldig opptatt av, er prisen på det de trenger for å leve. Maten koster mer. Energi koster mer, sier en 76 år gammel pensjonist til nyhetsbyrået AFP. Han vil bare bli kalt Bob, men har jobbet på fabrikk i Dudley, sentralt i England.

Han mener at party gate har fått folk til å le av Johnson og toryene. Men han mener også at det viktigste for folk er hvordan de kan få bedre økonomi.

Dermed kan arbeiderpartiet Labour få en sjanse til å vise seg fram før neste valg til parlamentet. Målinger tyder på at de kan vinne mer makt, særlig i deler av England. Men de kan også vinne mer makt i deler av Skottland.

Men det er kanskje mest spenning i Nord-Irland. Der kan det skje noe historisk. For de siste hundre årene har folk der blitt styrt fra England, eller folk som vil være del av en britisk union.

Målinger tyder på at det kan endre seg. Sinn Féin leder med mellom 6 prosent og 7 prosent. De kan få flertall i parlamentet i Belfast. Det vil være første gang et katolsk parti får makta i Nord-Irland. Og mye av årsaken er brexit.

Over hele Nord-Irland henger det nå plakater. Newry er like ved grensa til Irland. Der er det en stor tavle der det står «Irsk enhet – løsningen på brexit» .

Brexit har nemlig ført til et problem med at øya er delt i to. For mens Irland er med i Den europeiske union (EU), så er Nord-Irland utenfor. Dermed må det være en EU-grense. Og den må være på den irske øya, eller så må den være mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Begge deler er et problem for folk i Nord-Irland.

Partiet DUP har styrt Nord-Irland til nå. De vil ha grensa på selve øya. For de er redde for at de blir isolert fra resten av unionen. Men det blir større vansker med å reise mellom Nord-Irland og Irland om grensa er på selve øya. Flere mener det kan true fredsavtalen fra 1998.

Etter tre tiår med voldelige kamper ble partene enighet om styret i Nord-Irland. En del av avtalen var at det skulle bli mindre streng kontroll på grensa.

Mange velgere vil heller bli del av Irland enn å ha en streng kontroll på grensa. For noen er det viktig for å ha kontakt med familie på andre siden av grensa. For andre er det viktig for næringslivet.

Sinn Féin har krevd folkeavstemning om hvor Nord-Irland skal være med. Og det kan bli et tema igjen hvis de vinner valget for første gang.

I avtalen fra 1998 er det nemlig klart at det kan bli en folkeavstemning hvis det er «folkelig støtte» for det. Da skal folk både i Irland og Nord-Irland få stemme om det skal bli ett samlet Irland. Men det er uklart hva som skal bli regnet som «folkelig støtte». Derfor kan det bli et tema som må diskuteres.

Det kan bli starten på et nytt problem for Johnson.

For det er også flere i Skottland som er misfornøyd med å være del av Storbritannia. For Nord-Irland og Skottland ønsket å bli værende i EU. Etter at Storbritannia meldte seg ut, sa skotske nasjonalister at de ville ha en ny folkeavstemning om å bli et uavhengig land.

I 2014 stemte 55 prosent av velgere mot at landet skulle bryte med unionen. Men saken har endret seg siden den gang, mener skotske politikere. For de selger mye varer til EU. Det er blitt vanskeligere etter at de forlot EU. Johnson har så langt sagt nei, men det kan bli vanskeligere i tiden framover.

---

Valg i Storbritannia

  • Det er valg i Storbritannia.
  • Folk skal velge hvem som skal styre byer og kommuner i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.
  • Valget er en sjanse for velgere å si hva de mener om statsminister Boris Johnson, brexit og korona.

---



Siste utgave

På forsiden nå