Verden

Vil Putin snakke om fred eller krig under paraden?

Noen tror Vladimir Putin vil bruke 9. mai til å feire seier og i Ukraina. Men andre frykter dagen vil bli starten på noe verre.

Det er mange rykter om hva som vil skje 9. mai. Det er dagen Russland feirer at de vant krigen mot Tyskland og nazistene i 1945. De siste månedene har president Vladimir Putin sagt at han vil fjerne nazistene som styrer i Ukraina. Derfor angrep de landet 24. februar.

Men Putin har nektet å kalle det en krig. Det er ulovlig å gjøre det i Russland. I alle fall fram til mandag. For da er det flere kilder i vestlig etterretning som mener at Putin vil si at det blir krig. Da kan han også mobilisere folk til krigen. Da må folk møte opp for å krige, selv om de til vanlig har en annen jobb.

Men ifølge Pave Frans skal Putin ha en plan om å bruke dagen til å si at det er slutt på kampene. Det skal han ha fått høre fra Viktor Orban, som er president i Ungarn.

Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det er svært interessant. Begge de to alternativene er jo mulige, sier Tor Bukkvoll. Han er sjefforsker ved Forsvarets forsknings-institutt (FFI). Men Bukkvoll mener også at bare det ene kan skje.

Ifølge han er det vanskelig å si hva som er mest sannsynlig. Det er så mange ulike budskap fra myndighetene i Russland, og de er svært ulike. Det er forvirrende å følge med på det, sier Bukkvoll til nyhetsbyrået NTB.

Det mener også Palle Ydstebø. Han er oberstløytnant ved Krigsskolen.

– Jeg tror det meste kan skje, sier han. Ydstebø mener Putin kan velge å snakke om fred og si at han er villig til å forhandle med Ukraina. Men da kan han også stille krav som er umulig for Ukraina å godta. På den måten kan han framstille Ukraina som vanskelige og at de er lite villige til å forhandle.

Oberstløytnant Palle Ydstebø fotografert på Akershus festning.
Foto: Terje Pedersen / NTB

– På den annen side kan han altså erklære krig. Da kan han sette i gang mobilisering av hele det russiske samfunnet, sier Ydstebø. Han sier det kan bli en slags ny fedrelandskrig for å følge en historie russere liker. De kaller ofte andre verdenskrig for den store fedrelandskrigen.

– Da kan 9. mai være en god symbolsk dato for denne nye fedrelandskrigen, sier Ydstebø.

Bukkvoll minner om at det fortsatt er kamper i Donbas. Putin vil neppe klare å ta kontroll der før 9. mai. Men Bukkvoll tror Putin kan prøve å si at de har hatt en seier der likevel. Noe av årsaken er at de har kontroll på et stort område i sør.

– Det er mulig å si at det her er en form for frigjøring, sier Bukkvoll. Men han mener det er en påstand som er litt svak siden Ukraina også har kontroll på store områder i Donbas.

Bukkvoll mener det er liten sjanse for at Putin vil si at krigen er over, og at de har tapt. Han sier også at han tror både Putin og militæret har tenkt mer på å erklære krig. Men det er noen utfordringer ved det.

Russland har 2 millioner soldater de kan bruke hvis det blir krig. Men det er soldater som har trent lite. Ifølge Bukkvoll er det stor fare for at disse blir drept i kamp. Befolkningen vil reagere hvis mange blir drept.

Ydstebø sier at det også er andre muligheter for hva som kan skje mandag. Han mener det kommer helt an på hva Putin og rådgiverne mener er best. Ydstebø sier det er viktig å følge med på hva som faktisk skjer, for å se om de gjør det de sier at de skal gjøre.

En kvinne ved en ødelagt bygning i Mariupol. Hvis Russland massemobiliserer, kan det bety at brutaliteten i Ukraina økes, mener forsker. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB

Hvis Putin sier at det blir krig, vil det kunne bli mer brutal vold i Ukraina. For Russland er nesten tomme for moderne utstyr som presisjonsvåpen. Det er brukt eller mistet. Derfor kan de bli nødt til å bruke mindre treffsikre våpen. Dette vil føre til at flere vanlige folk blir drept, sier Bukkvoll.

Han sier at Russland kan velge å bruke taktiske atomvåpen for å vise at de både kan og er villige til å gjøre det. Det kan for eksempel skje over Svartehavet. Da dør ingen, men Russland får vist at de har vilje til å bruke det.

Taktiske atomvåpen er mindre enn de som ble brukt under andre verdenskrig. Men de kan gjøre stor skade på små områder. Bukkvoll mener derfor at Russland må bruke flere av dem hvis det skal bli brukt i selve krigen i Donbas.

Han tror også at Russland vil bli enda mer isolert i verden om de bruker atomvåpen. Da blir de i så fall første land til å gjøre det siden USA gjorde det mot Japan i 1945.

Det er også en tredje måte Putin kan bruke atomvåpen. Men det er en måte som passer dårlig med det Putin sier om at han vil frigjøre folk som bor i Donbas.

– En tredje mulighet er å bruke det som i Japan i 1945. Nemlig å slippe det over en by i Ukraina og drepe flere titusener av folk. Det fikk Japan til å slutte å krige. Men det er jo nesten umulig å gjøre noe mer brutalt, sier Bukkvoll.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå