Verden
Bildet er av at Storbritannias statsminister Boris Johnson ble tatt imot av Sveriges statsminister Magdalena Andersson. De står utenfor et bygg og tar hverandre i hendene. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Sverige er sikret hjelp fra Storbritannia ved et angrep

Finland og Sverige skal snart velge om de vil være med i Nato. Men de har ønsket garantier for sin sikkerhet mens de venter på å bli med. Nå kan det være løst.

Norden — – I dag tar vi et nytt steg for å få et bedre samarbeid om forsvar. Det sa Magdalena Andersson onsdag. Hun er statsminister i Sverige. Da hadde det vært et møte mellom henne og Boris Johnson. Han er statsminister i Storbritannia.

De er enige om en avtale. Hvis det ene landet blir angrepet, så skal det andre hjelpe til. Også militært, sa Andersson.

– Hvis noen angriper Sverige, vil Storbritannia stille opp med det Sverige ber om. Det skal også virke den andre veien, sa Johnson.

Avtalen skal gjelde både mer enn vanlig tradisjonell krig. Den skal også gjelde for hybrid krig og for cybertrusler, ifølge den britiske regjeringen.

Russland har truet både Sverige og Finland de siste månedene. De har advart om at det vil få følger for de to landene om de velger å søke om å få bli med i forsvars-samarbeidet Nato. Det er uklart hvilke følger det kan bli, men mye tyder på at det vil føre til at mer av den russiske hæren vil være nær grensa til begge landene.

Men siden Russland angrep Ukraina, har folk i Sverige og Finland endret syn på Nato. Før har mange ment at det beste er å være nøytral. Men nå ønsker de fleste å bli med i Nato.

– Fører denne avtalen til at vi er tryggere? Ja, er svaret på det. Den er viktig. Uavhengig av valget vi tar om Nato, sa Andersson.

Johnson sa at han håper å få til en lik avtale med Finland. Han skal reise dit etter møtet i Sverige.

Det er ventet at Finland er nesten klare for å si hva de vil gjøre. Statsminister Sanna Marin og president Sauli Niinistö kan si hva de mener om Nato i løpet av torsdag denne uka.

De har fått flere råd før de skal ta et valg. Men forsvars-komiteen i det finske parlamentet var klar på sitt råd. De mener medlemskap i Nato er det beste alternativet for finsk sikkerhet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå