Verden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier de nordiske landene vil gjøre alt de kan for å hjelpe Sverige og Finland dersom de skulle bli angrepet før de blir tatt opp i Nato.
Foto: Javad Parsa / NTB

Lover å forsvare Sverige og Finland ved angrep

Norge, Danmark og Island er klare. Landene vil hjelpe med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir angrepet.

Norge — Sverige og Finland har bestemt seg. De vil bli medlem i forsvar-samarbeidet Nato. Det skjer etter at Russland startet krig med Ukraina. Russland ligger nært både Sverige og Finland.

Men det kan ta litt tid å bli medlem av Nato. I mellomtiden vil flere av de nordiske landene hjelpe.

Norge, Danmark og Island vil hjelpe med alle nødvendige midler. Det skjer hvis Sverige og Finland blir angrepet mens de søker å bli Nato-medlem.

Det sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. Det skjedde kort tid etter at Sverige sa at de vil søke Nato-medlemskap.

– Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet. Denne forsikringen er et tydelig signal fra oss. Vi vil gjøre det vi kan for å sikre en rask prosess. Slik at Norge kan ta inn Sverige og Finland som Nato-medlemmer svært raskt, sier Støre.

Både Finland og Sverige oppfyller allerede reglene or å bli medlem av Nato. Det sier regjeringen. Et finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til et samlet forsvar. Det vil styrke sikkerheten i nord, mener Støre.

– Vi vil ytterligere styrke vårt nordiske forsvarssamarbeid, sier Støre.

Han forklarer at de nordiske soldatene jobber godt sammen. De har trent sammen i mange år. Både Finland og Sverige er allerede partner-land i Nato. Men nå vil de bli fullverdige medlemmer.

Han sier Norge, Danmark og Island støtter Finland og Sverige fullt ut når de nå søker Nato-medlemskap.

Forsvarsalliansen Nato er basert på at medlemsland forsvarer hverandre om ett av landene blir angrepet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå