Verden

Derfor er det så mange masseskytinger i USA

Nok en gang har uskyldige barn mistet livet i skyting på en skole. Hvorfor skjer det så mange slike skytinger i USA?

Tirsdag døde minst 19 barn og to lærere i en skyting på en barneskole. Det skjedde i delstaten Texas i USA. Salvador Ramos er mistenkt for drapene. Han er 18 år gammel. Han skal også ha skutt bestemoren sin først.

Dette skal være den verste skoleskytingen siden 2012. Den fikk navnet Sandy Hook-massakren. Der ble 26 personer drept. 20 av dem var barn.

Tidligere i mai ble ti personer drept i masseskyting i USA.

Espen Moe er professor ved studiestedet NTNU. Han er også USA-ekspert. Han prøver å forklare hvorfor så mange dør i forskjellige skytinger i USA.

Han forteller at i USA har folk rett til å bære våpen. Det er beskyttet av «The second amendment». På norsk betyr det det andre grunnlovs-tillegget.

Joe Biden holdt en tale etter skoleskytingen. Han er USAs president. Der spurte han når USA skal stå opp mot våpen-lobbyen.

Moe forteller at våpen-lobbyen har gitt mye penger til politikere. Det er viktig for dem at politikerne støtter dem.

– Mange republikanske politikere vil ikke gå imot våpen-lobbyen, sier Moe.

National Rifle Association (NRA) er den største organisasjonen for våpen-lobbyen. De har ifølge kanalen BBC over tre millioner medlemmer.

To av tre amerikanere støtter strengere våpenlover. Det skrev den amerikanske avisa The Hill i fjor.

Etter skytingen tirsdag har våpenloven blitt diskutert. Moe tror ikke det kommer til å skje noen endringer. Det er veldig vanskelig å få gjennom slike lovforslag, sier han.

Moe mener at da må det komme en republikansk president. Fordi en republikansk president kan nå ut til andre republikanere. Joe Biden har sagt at USA burde få en strengere våpenlov. Men han er demokrat.

Moe sier at våpen er en stor del av både politikk og kultur mange steder i USA.

– Det har blitt viktig for mange folk sin identitet. De verdsetter retten og friheten til å kunne bære våpen.

Han sier at det gjør det vanskelig å ha en fornuftig debatt. Noen folk tenker at enten er du med oss eller så er du mot oss, sier han.

Angrepet tirsdag er det 40. på en skole i USA i 2022. Moe mener at grunnen til at det skjer er våpenloven. Han tror også skoleskytere kan inspirere andre.

– Informasjonen ligger tilgjengelig for folk som bor i Europa også. Men det er lenger unna.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå