Verden

Ber Kongressen om å handle etter nye masseskytinger

USAs president Joe Biden mener det må komme strengere våpenlover.

En skytter drepte 19 barn og to voksne på en skole i USA forrige uke. Joe Biden holdt en direktesendt TV-tale fra Det hvite hus torsdag. Biden er USA sin president.

– Nok er nok. Våpenvolden har forvandlet landets skoler og supermarkedet til dødsmarker, sa Biden.

Tidligere i mai ble ti personer drept i masseskyting i USA. Det skjedde på et supermarked i Buffalo. Skytteren var inspirert av Anders Behring Breivik. Angrepet var rasistisk motivert.

Biden vil ha strengere våpenlover. Han snakket til Kongressen. Kongressen er USAs lovgivende nasjonalforsamling.

Nå kan 18-åringer kjøpe våpen i USA. Biden vil at folk skal være minst 21 år. Han vil hindre at mentalt syke personer kan kjøpe våpen. Han vil også ha forbud for noen typer våpen. Det gjelder kraftige, halvautomatiske våpen og store magasiner.

Han sa at det er stor motstand i Kongressen. Han ba velgerne vise at de bryr seg om våpenloven.

De fleste republikanere er motstandere av nye våpenlover. Men meningsmålingene viser at mange av dem vil ha strengere regler.

En gruppe i Senatet diskuterer forslaget om å regulere våpenloven. Gruppen består av ni senatorer. De har fokusert på skolesikkerhet og styrking av psykisk helsevern.

De har også snakket om røde flagg. De skal delstatene kunne dele ut til våpeneiere som sees på som en trussel. Da kan de få våpen inndratt midlertidig.

Chris Murphy er en demokratisk politiker. Han har hatt våpenkontroll som prioritet. Han sier at flere republikanere er åpne for å diskutere våpenlover enn tidligere.

Senatet består av 50 republikanere og 50 demokrater. Det trengs 60 stemmer for at en sak skal tas opp til behandling. Det betyr at det trolig ikke kommer enda strengere våpenregler.

I talen sa Biden at den største dødsårsaken for barn i landet er våpen. Flere barn dør av våpen enn av kreft eller i trafikkulykker.

Det er vanskelig å gjøre våpenloven strengere i Kongressen. Derfor har flere delstater innført sine egne strengere lover. Slik som California, New York og Delaware.

Slike lover stanses ofte av føderale dommere. De mener det går imot grunnloven. Loven gir amerikanere rett til å bære våpen.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå