Verden

Macron kan få det tøft framover

Emmanuel Macron ble valgt som president for to måneder siden. Nå mister han mange plasser i nasjonalforsamlingen. Det kan føre til at det blir vanskelig å få gjennom saker framover.

Emmanuel Macron er Frankrikes president. Han ble valgt av folket for to måneder siden. Hans største konkurrent var Marine Le Pen. Hun er på høyresiden av politikken.

Sist uke var det klart for et nytt valg. Da skulle det stemmes over folk som skulle få sitte i nasjonalforsamlingen. Dette kan sammenlignes med Stortinget. En samling hvor folk skal stemme over ulike forslag.

Macron sin allianse i samlingen kalles Ensemble. De nye tallene viser at de får 245 plasser av 577. De måtte ha 289 plasser for å kunne bli flertall.

Venstresidens allianse Nupes får 135 av plassene. Mens Le Pens side får 89 plasser.

Ved sist valg for fem år siden fikk Ensemble 389 plasser. Det betyr at Macron og alliansen har mistet mange av plassene sine.

– Dette er langt fra det vi håpet vi. Det sa Gabriel Attal. Han er en del av Macrons regjering.

Resultatet kan bety at Macron må samarbeide med politikere som høyresiden. I hvert fall hvis han ønsker å få flere stemmer på sine saker. Det kan gjøre det vanskelig for presidenten å få gjennom sine politiske ambisjoner og det han har lovt velgerne.

– Denne situasjonen utgjør en risiko for landet vårt. Det sier Elisabeth Borne. Hun er statsminister.

Borne sier at de skal forsøke å finne noen de kan samarbeide med.

Le Pens parti heter Nasjonal samling. For fem år siden fikk de åtte plasser blant nasjonalforsamlingen. Nå har de fått 89 plasser. De gjør sitt beste valg noensinne.

Svært få har stemt ved dette valget. Kun 46 prosent har stemt. Det er veldig lavt. Men fortsatt høyere enn for fem år siden. Da var det 42 prosent som stemte. Eksperter trodde rundt 50 prosent ville avgi sin stemme.

Valget av ny nasjonalforsamling er det andre valget på kort tid. For bare to måneder siden ble Macron valgt som president.

Det skjedde etter en valgkamp hvor det var mye uro og folk var misfornøyde. Blant annet var et av valgløftene til Macron å endre den franske pensjonsalderen. Han ville at folk skal få pensjonere seg når de er 65 år, og ikke 62 år slik det er nå.

Men uten flertall kan disse sakene bli vanskelig.

Det partiet som ligger nærmest det Macron ønsker å få til er Republikanerne. De er på vei til å få rundt 76 plasser.

– Vi vil jobbe med alle som ønsker å drive Frankrike framover. Det sier Olivia Gregoire. Hun er talsperson for regjeringen.

Macron vil neppe prøve å samarbeide med høyresiden. Det mener Marie Demker. Hun er en svensk statsviter.

Christian Jacob er leder for Republikanerne. Han sier at det er klart at det ikke vil bli snakk om noe enkelt samarbeid. Hans parti ønsker å være et parti i motstand, har han sagt.

Eksperter tror Macrons andre periode som president vil bli vanskelig.

– Det blir å balansere mellom venstre og høyre, sier Demker.

Hun sier at folk er misfornøyd med den økonomiske situasjonen.

Det mener også Bruno Cautres. Han er statsviter ved Centre for Political Research of Sciences Po.

– Dette er et vendepunkt for hans bilde av å fremstå som uovervinnelig, sier han.

---

Kort om saken

  • Emmanuel Macron vant presidentvalget for to måneder siden.
  • Den siste uken har det vært valg om å få plass blant nasjonalforsamlingen.
  • Der mistet Macron og partiet hans mange plasser.
  • Det kan gjøre det vanskelig for Macron å få folk til å stemme på de sakene han foreslår.

---




Siste utgave

På forsiden nå