Folk flest hadde både jobb og trygghet for noen år siden. Siden den gang har Sri Lanka fått store problemer. Både økonomisk og politisk. Landet er nå avhengig av hjelp fra andre land.
[ De har tatt makta fra lederne ]
Hvordan oppstod disse problemene?
---
1. april:
Flere demonstrerer mot president Gotabaya Rajapaksa. De mener han ikke gjør en god nok jobb. Rajapaksa erklærte midlertidig unntakstilstand. Han gir også landets sikkerhets-styrker fullmakt til å pågripe og fange de som demonstrerer.
3. april:
Nesten hele Sri Lankas regjering slutter etter et møte sent på kvelden. De eneste som fortsetter er Rajapaksa og broren hans Mahinda Rajapaksa, som da var statsminister. Dagen etter slutter også sentralbanksjefen.
5. april:
Finansminister Ali Sabry trekker seg fra stillingen bare én dag etter at han ble valgt inn. Samme dag mister Rajapaksa mange av stemmene han hadde blant nasjonal-forsamlingen. Mange av dem sa at han måtte slutte som president. Da fjerner Rajapaksa unntakstilstanden.
10. april:
Sri Lankas leger sier at de er nesten tomme for viktig medisin. Og de advarer om at korona-pandemien kan bli farlig framover. De tror mange vil dø som følge av viruset.
12. april:
De som styrer landet sier at du må bruke litt av gjelden de har til utlandet. Det er deres eneste utvei for å få tak i viktige varer.
19. april:
Politiet dreper en som demonstrerer mot de som styrer landet. Det er det første dødsfallet etter flere uker med store demonstrasjoner.
9. mai:
En gruppe med folk som støttet regjeringen skal ha gått til angrep på fredelige demonstranter. Ni personer blir drept og flere hundre skadd som følge av angrepet.
Flere av husene til de som styrer landet blir tent på. Mahinda Rajapaksa slutter som statsminister. Og må reddes av militære for å komme seg ut av hjemmet sitt. Han blir erstattet med Ranil Wickremesinghe. Han har mye erfaring og har tidligere vært statsminister.
10. mai:
Forsvars-departementet sier at militæret kan skyte alle som stjeler eller skader folk. De som styrer landet har også innført portforbud. Det betyr at de må holde seg inne på ulike tidspunkt. Det er det svært få som bryr seg om. Folk fortsetter å demonstrere.
Colombos politisjef blir overfalt og bilen hans blir tent på. Colombo er Sri Lankas hovedstad.
10. juni:
Hjelpe-organisasjonen FN advarer om at Sri Lanka sliter. Og at de nærmer seg en humanitær katastrofe. En krise hvor flere millioner har behov for hjelp. Mange har allerede begynt å spise mindre mat enn vanlig. Det gjør de som følge av at landet mangler mat, ifølge FN.
27. juni:
Regjeringen sier Sri Lanka nesten er tom for bensin og diesel. Og at de stopper alt salg bortsett fra til viktige tjenester som lege.
1. juli:
Prisen på varer blir høyere og høyere. Regjeringen blir bedt om å gjøre noe for å føre til at prisen ikke blir høyere.
9. juli:
Folk demonstrerer fortsatt mye mot de som styrer landet. Palasset til presidenten blir også stormet. Folk kommer seg inn. Presidenten var ikke til stede da det skjedde. Han hadde rømt.
Etter stormingen kaller statsministeren inn til et krisemøte. Og noen timer senere sier han at han vil slutte. Senere blir også hans private hjem stormet av demonstrasjoner, som tenner på huset. Verken presidenten eller statsministeren blir skadd.
Sent på kvelden sier Mahinda Yapa Abeywardena at president Rajapaksa vil slutte som president 13. juli. Abeywardena er formann for nasjonal-forsamlingen.
---