Verden

Paven ba Canadas urbefolkning om tilgivelse

Mange barn ble mishandlet og drept i Canada. Nå har paven bedt urfolket om tilgivelse.

Pave Frans er på besøk i Canada. Han ba om tilgivelse for ondskapen Canadas urbefolkning er blitt utsatt for.

Talen gjorde dypt inntrykk, ifølge folk som var tilstede. De sier det er viktig for at sårene skal kunne leges.

– Jeg har ventet 50 år på denne unnskyldningen. I dag fikk jeg den til slutt, sier Evelyn Korkmaz. Hun var selv elev ved en av de katolske internatskolene.

Hun minnet om at mange av ofrene er døde. Som følge av selvmord og stoffmisbruk. De fikk aldri oppleve pavens unnskyldning.

Flere hundre representanter for Canadas urbefolkning var til stede under talen. Canadas statsminister Justin Trudeau var også der.

Pavens tale fordømte assimilerings-politikken. Den fratok barn fra urbefolkningen språk, kultur og identitet. Etter talen fikk han en tradisjonell fjærpryd på hodet.

Siden mai 2021 er det funnet rundt 1.300 umerkede graver. De er på nedlagte katolske internatskoler. Gravene tilhørte barn som bodde på skolene. Mange av dem ble mishandlet av lærere og rektorer ved skolene. Både fysisk og seksuelt.

Flere tusen kan ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt.

Paven fikk besøk av en delegasjon fra Canadas urbefolkning i Vatikanet i april. Etter det bestemte han seg for å reise til Canada.

– Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen som ble begått av så mange kristne mot urbefolkningen, sa paven.

Overgrepene var både «fysiske, verbale, psykologiske og åndelige», understreket han.

Tidligere kostskoleelev Phil Fontaine sier at pavens unnskyldning har stor betydning.

– Det var spesielt. Og jeg vet at det betydde mye for mange mennesker. Hver gang han sa ordet unnskyld begynte folk å klappe, sier Fontaine i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Barn fra Canadas urbefolkning måtte gå på internatskolene mellom 1894 og 1947. Katolske stiftelser drev 66 av de 139 internatskoler

Pavens besøk i Canada varer i seks dager. Etter talen på Ermineskin internatskole holdt han en ny tale. Det var i en katolsk kirke i Edmonton.





Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå