Russland har solgt og sendt gass til Europa gjennom store rør. De har kapasitet til å sende veldig mye. Særlig gjennom rørledningen Nord Stream 1. Men i år er det blitt sendt mindre og mindre. Og fra onsdag skal det bare bli sendt 20 prosent av hva som er mulig.
Det er det en teknisk årsak til, sier Gazprom ifølge avisa The Washington Post. Gazprom er et selskap som selger gass for den russiske staten. Russland eier også det meste av selskapet.
Ifølge Gazprom er det feil på en turbin i Nord Stream 1. Men det er feil, ifølge Tyskland. Det er ingen slik årsak, sier departementet for økonomi og klima. De sier at de følger nøye med på situasjonen. Og de får støtte fra Den europeiske union (EU).
Kadri Simson er energi-kommissær i EU. Hun sier at EU-kommisjonen har advart mot at Russland kan velge å sende mindre gass. Og Simson mener de nå har fått bevis på nettopp det.
Hun møtte energiministere fra hele EU mandag denne uka.
– Vi vet at dette blir gjort uten at det er noen teknisk årsak til det. Det er et politisk motivert skritt, sa Simson.
Nord Stream 1 ble nylig åpnet etter at det ble gjort reparasjoner på en turbin.
Flere tyske politikere har den siste tiden sagt at Russland bruker slike reparasjoner for å presse Europa. Flere land er i ferd med å fylle lagrene med gass slik at de får nok til vinteren. Men gass koster mer når det blir sendt mindre fra Russland. De mener president Vladimir Putin bruker gass som et middel for å presse land som støtter Ukraina i krigen mot Russland.
Derfor var det frykt for at Nord Stream 1 ville bli helt stengt etter reparasjonene. Det ble først sendt like mye gass gjennom ledningen som før den ble stengt. Da ble det sendt gass på 40 prosent av kapasiteten, ifølge kanalen SVT.
Det var sist torsdag. Men allerede da var det flere som begynte å gjøre seg klare for at det kunne bli sendt enda mindre gass, meldte kanalen.
Nesten alle landene i EU sa tirsdag kveld at de var enige om å bruke mindre gass framover. Det vil være viktig for å få lagret nok gass til vinteren. Med unntak av Ungarn, er de andre EU-landene enige om en plan for å bruke 15 prosent mindre gass. Det er regnet ut fra et gjennomsnitt for månedene fra august til mars i årene 2017 til 2021.
Da skal det være mulig å sikre nok gass til vinteren ifølge EU, melder nyhetsbyrået Reuters. Også om Russland slutter helt å sende gass. Men EU sier også at det kan bli behov for å gjøre mer om vinteren blir lang og kald.
---
Gass fra Russland
- Mange land i Europa har gjort seg avhengig av gass fra Russland.
- De bruker den for å varme husene på vinteren.
- Men Russland har sendt mye mindre gass til Europa under krigen i Ukraina.
---