Verden

Snart skal en av disse lede Storbritannia

Om litt over en måned har Storbritannia fått en ny leder. Men bare 0,25 prosent av britene får velge den nye statsministeren.

Det er nemlig bare de rundt 160.000 medlemmene i Det konservative partiet som får stemme i dette valget. Årsaken er at de først og fremst skal velge en ny leder for partiet. Men den personen blir også statsminister siden de vant sist valg i Storbritannia.

Den jobben har Boris Johnson hatt siden juli 2019. Men det har vært mye bråk det siste året. Han fikk bot for å bryte de strenge reglene han og regjeringen laget for å hindre smitte med korona. Til slutt ble det for mye for andre i partiet.

Det skjedde etter at han ga ekstra ansvar til Chris Pincher, som er politiker. Men Johnson skal ha fått minst to varsler om Pincher i årene før han fikk det ekstra ansvaret, ifølge avisa The Mirror. Pincher måtte slutte etter at det kom nye anklager om at han var en overgriper.

Planen er at en ny leder skal være klar til 5. september. Dagen etter er Boris Johnson klar for å be dronningen om å få slutte som statsminister. Da kan en ny leder av partiet ta over, og lage sin nye regjering.

Fram til det må de to kandidatene sikre seg mest mulig støtte. Og begge har vært med i regjeringen til Johnson.

Rishi Sunak har vært finansminister. Men han trakk seg for noen få uker siden, fordi han mente Johnson var uegnet til å lede landet videre. Liz Truss ble værende i regjeringen som utenriksminister.

De siste ukene har politikerne i partiet stemt på hvem de vil ha som leder. Sunak fikk mest støtte fra dem. Men nå er det medlemmene av partiet som skal si sitt. Og det kan endre på mye.

For der er Truss favoritten. Det viser en undersøkelse fra YouGov som har spurt 730 parti-medlemmer. 62 prosent av de som har svart på om de vil ha Truss eller Sunak, sier de stoler mest på henne som ny leder.

Men undersøkelsen viser også at det var andre kandidater som var mer populære i partiet. For YouGov har også spurt om hvem de 730 medlemmene likte best av alle kandidatene som har vært med i kampen om å bli leder.

24 prosent ville ha Kemi Badenoch som ny leder. 24 prosent svarte det. Penny Mordaunt var nest mest populær med støtte fra 20 prosent. Truss var tredje mest populær med støtte fra 13 prosent.

---

Statsminister i Storbritannia

  • Det konservative partiet i Storbritannia skal velge en ny leder.
  • Vinneren av valget blir også statsminister i landet.
  • Det blir enten Liz Truss eller Rishi Sunak.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå