Verden

FN mener Kina bryter menneskerettigheter i Xinjiang

En ny rapport fra FN sier at Kina bryter menneskerettighetene til muslimer i landet. Men det kan også være forbrytelser mot menneskeheten. Kina avviser dette.

Regionen Xinjiang ligger lengst nordvest i Kina. Mange av de som bor der er muslimer, og mange er også fra folkegruppen uigurer.

De siste årene har flere anklaget Kina for å bryte menneskerettigheter i denne regionen. Landet skal holde rundt én million uigurer og andre muslimske minoriteter i fangeleirer og fengsler. Og det skal ofte være vanskelig å forstå hvorfor de blir holdt fanget.

Det har ført til at verdensorganisasjonen FN har vært i Xinjiang for å undersøke. Det tok lang tid før rapporten ble klar. Men sent onsdag kveld ble den delt med verden. Og konklusjonen er helt klar.

Det er brudd på menneskerettighetene, står det i rapporten. Det skal ha skjedd som en følge av myndighetenes kamp mot terrorisme og «ekstremisme», skriver FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

De har snakket med folk som har vært i åtte ulike leirer i regionen. OHCHR har også snakket med andre som har kjennskap til forholdene der.

Det er påstått at det pågår tortur og mishandling i leirene. Blant annet seksuell vold. Dette er troverdig, mener OHCHR.

Det gjør at de mener det er liten tvil om at menneskerettighetene er brutt. Men det er gjort i så stor skala at det også kan være mulig å si at det er en forbrytelse mot menneskeheten.

OHCCR sier de er usikre på nøyaktig hvor mange som er holdt i leirer og fengsler i Xinjiang. Men de skriver at det er mye som tyder på at det har skjedd med mange mennesker i alle fall i årene fra 2017 til 2019.

Myndighetene i Kina sier det er behov for å ha leirene for å hindre ekstremisme. De sier rapporten er en del av en vestlig kampanje for å gi landet er dårlig rykte.

Kina skal ha stengt mange av leirene. Det sitter likevel fortsatt flere hundre tusen fanger. Og anklagene mot dem skal være uklare og hemmelige.

Ifølge OHCHR er det meldt om at det den siste tiden er langt flere personer som er blitt pågrepet i regionen. Disse skal også ha blitt dømt til fengsel i lang tid. OHCHR mener det kan være et tegn på at Kina har endret taktikk.

Det er flere som mener at Kina holder på med et folkemord på uigurene. Det er et begrep som ikke blir omtalt i rapporten.

Rapporten var klar like før midnatt onsdag. Det skjedde noen få minutter før Michelle Bachelet sluttet som sjef for menneskerettigheter hos FN. Og den blir publisert selv om Kina har prøvd å hindre det.

– Jeg lovte at jeg ville publisere den før jeg sluttet. Og det har jeg gjort. Sakene er alvorlige. Jeg tok dem opp med myndighetene i landet. Både nasjonalt og i regionen, sier Bachelet til nyhetsbyrået AFP.

Flere var sinte og skuffet da hun besøkte Kina i mai. Da ble Bachelet anklaget for å bry seg for lite om at landet brøt menneskerettighetene. Hun sa da at det var mulig å både ha møter med myndighetene og være kritisk til det de gjør.

Kina mener Bachelet har latt seg presse av vestlige land. De mener hun burde holdt seg «uavhengig».

– Det de kaller Xinjiang-saken er en løgn. Alt det er bare noe som er funnet på av politiske hensyn. Og det er gjort for å gjøre Kina mindre stabilt, og hindre at landet kan utvikle seg. Det sa Zhang Jun onsdag. Han er ambassadør fra Kina i FN.

Rapporten skulle vært klar tidligere. Men den skal ha blitt sendt til Kina, slik at myndighetene der kunne få kommentere den. Det sier både Bachelet og de som jobber for henne. Det er også dette som er vanlig.

Zhang sier at Kina aldri fikk se rapporten før den ble publisert.

– Den gjør samarbeidet mellom FN og et medlemsland dårligere. Den blander seg helt klart inn i noe som angår Kina, sa Zhang.

Torsdag sier Wang Wenbin at rapporten er full av feil. Han er talsperson for utenriksdepartementet i Kina. Han sier også at rapporten blir brukt som et verktøy mot Kina.

FN har også fått et 121 langt brev fra de regionale myndighetene i Xinjiang. Det er levert av Kinas representanter ved FNs kontor i Sveits.

Siste utgave

På forsiden nå