Verden

Massegrav funnet i Ukraina

Det er funnet en massegrav ved den ukrainske byen Izium. Mer enn 440 mennesker var begravet der, ifølge lokalt politi.

Ukraina har tatt tilbake kontrollen over byen Izium. Russiske styrker har okkupert byen. Serhij Bolvinov leder etterforskningen i Kharkiv-regionen. Han fortalte kanalen Sky News at de hadde funnet en massegrav.

– Det er en av de største massegravene som er funnet i en frigjort by. Omtrent 440 ble gravlagt på ett sted, sier Bolvinov til kanalen.

Bolvinov sa at likene skal undersøkes. De skal gjøre en større undersøkelse for å samle bevis. Det er for å sjekke om det er begått mulige krigsforbrytelser.

– Vi ønsker at verden skal få vite hva den russiske okkupasjonen har gjort, sa president Volodymyr Zelenskyj torsdag.

Presidenten sier russiske styrker har gjort det samme i andre byer. Han mener det kan være beviser på krigsforbrytelser.

– Butsja, Mariupol og nå dessverre Izium. Verden må holde Russland ansvarlige for denne krigen.

Bolvinov opplyser om at de har funnet andre gravsteder også. De har begynt å undersøke i Kharkiv-regionen. Russland har hatt kontroll over deler av regionen i flere måneder.

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Han sa til Nettavisen at det ikke er noen grunn til å tvile på meldingene fra Ukraina.

– Ukraina har ingen grunn til å lyve om dette, sa han til avisen.

Røseth tror også funnene i Izium bare er begynnelsen. Han tror de vil finne mer etter hvert som gjenerobrer byer og områder.

– Dette er det største funnet de har gjort. Jeg frykter det er enda større massegraver i Mariupol.





Siste utgave

På forsiden nå