Verden

Flere demonstranter drept i Iran

Flere demonstranter er drept i Iran. Internett er i fare for å bli stengt ned.

Mahsa Amini døde på sykehus i Iran forrige uke. Hun ble arrestert fordi hun ikke hadde hijaben på «riktig». Øyevitner sier hun ble banket opp av politiet. Iranske myndigheter sier hun døde på grunn av problemer med hjertet.

Etter Amini sin død har folk i landet begynt å demonstrere. Det har spredd seg til 15 byer. Politiet har brukt tåregass mot folkemengdene.

Ein motorsykkel står i brann i samband med ein protest mot at ei ung kvinne døydde i varetekt etter å ha vorte arrestert av moralpolitiet i Teheran. Foto: AP / NTB

Først ble det meldt at fire demonstranter er drept. Tre av de skal ha blitt drept i provinsen Kurdistan nord i landet. Mahsa Amini var iransk kurder.

Det er her de hardeste sammenstøtene mellom demonstranter og politi har vært. Senere har det blitt meldt at seks demonstranter er døde.

Politiet bruker tåregass mot folkemengdene. Demonstrantene har kastet stein mot politiet. De har satt fyr på politikjøretøy og søppeldunker. Flere titalls mennesker er såret, ifølge aktivister. Mange er pågrepet.

Det var «moralpolitiet» i Iran som pågrep Amini. Verdens-organisasjonen FN har sagt de er bekymret. De kritiserer også volden mot demonstranter.

– Det blitt meldt at 22-åringen ble slått i hodet med en batong. Og at hodet hennes ble smelt mot bilen av det såkalte moralpolitiet, skriver FN-kontoret i en uttalelse.

Ravina Shamdasani jobber for FNs menneskeretts-kontor. Hun er skeptisk til måten kvinner blir behandlet i Iran.

– Myndighetene må slutte å angripe, trakassere og pågripe kvinner.

Hun ber om at loven som påbyr hijab oppheves.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå