Verden

Iran og resten av verden fortsetter å protestere

Søndag var det demonstrasjoner for tiende kveld på rad. Folk demonstrerer også i byer verden over.

Søndag var det tiende kveld med demonstrasjoner i Iran. Demonstrantene har trosset advarsler fra rettsvesenet og president Ebrahim Raisi.

Demonstrasjonene begynte etter at Mahsa Amini døde. Hun ble tatt i varetakt av moralpolitiet for å ikke dekke til håret sitt.

Minst 41 mennesker er drept hittil. De fleste av dem er demonstranter. Medlemmer av sikkerhetsstyrkene har også dødd, ifølge offisielle tall.

IRH er en menneskeretts-gruppe basert i Oslo. De mener tallet er høyere. IRH mener minst 51 personer har dødd under demonstrasjonene. Det har vært vanskelig å få bekreftet dødstallene fordi nettet har vært blokkert, ifølge RH.

EUs utenrikssjef Josep Borrell har kommentert situasjonen i Iran. Han mener Irans maktbruk mot demonstranter er uakseptabel.

– Bruken av makt mot ikke-voldelige demonstranter er urimelig. Det er ikke akseptabelt for EU og dets medlemsland, sier Borrell.

Det var en demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo på lørdag. Mange hundre personer møtte opp. Mange iranere som har forlatt Iran hadde møtt opp. De kastet hijaber og iranske flagg på bålet.

Norges ambassadør i Teheran ble kalt inn av iransk utenriks-departement. Han ble kalt inn på grunn av Masud Gharahkhani. Han er Norges stortingspresident.

Gharahkhani har engasjert seg i saken om Mahsa Amini. Han har skrevet poster om det på det sosiale mediet Twitter.

Også Storbritannias ambassadør til landet ble kalt inn. Det meldte det iranske nyhetsbyrået Tasnim på Twitter søndag morgen.


Siste utgave

På forsiden nå