Verden

Uro i Iran 40 dager etter at Mahsa Amini døde

Det siste døgnet har det blitt mer uro i Iran. Noe av årsaken er at det er 40 dager siden Mahsa Amini døde, og stadig nye protester som følge av det mange mener var et drap.

Onsdag skal flere demonstranter ha gått mot gravplassen Aichi i byen Saqez i Iran. Dette var også hjembyen til Mahsa Amini. Og det er der hun er begravet. I dag er det 40 dager siden hun døde, noe som er en vanlig sørgeperiode i Iran. Dette er noe som er viktig å markere innen noen deler av islamsk tradisjon, skriver avisa The Guardian.

Det har vært strenge regler og mye sikkerhet i byen og regionen den siste tiden. Myndighetene har gjort seg klare for det de forventet ville bli nye protester.

Politi og soldater skal ha blant annet ha prøvd å hindre at folk kom seg til Aichi.

– De prøvde å hindre oss fra å reise til gravplassen. Men jeg klarte å komme meg fram, skal en person ha sagt til nyhetsbyrået Reuters. Flere personer skal ha gått langs veien eller over jorder. Det gjorde at mange var samlet utenfor gravplassen der Amini er begravet. Totalt skal flere hundre personer ha møtt opp. Dette er delt flere filmer av i sosiale medier.

Onsdag er det meldt om at sikkerhetsfolk i Iran har skutt mot folk. Det skal ha skjedd på Zindan-plassen i Saqez. Det melder organisasjonen Hengaw på Twitter. De er en organisasjon som skriver om brudd på menneske-rettighetene. De har base i Oslo.

Det er uklart hva slags type ammunisjon som er brukt mot demonstrantene. Men det er også meldt om at det er brukt tåregass.

Ifølge Hengaw er det også fare for at det kan bli uro i andre byer. Blant annet i byen Sanandaj. Der skal det være plassert mange sikkerhets-soldater allerede, ifølge en video de har delt.

Studenter i hele Iran demonstrerte tirsdag. Mandag ble sikkerhets-soldater anklaget for å ha slått og brukt vold mot elever ved en skole i Teheran. Ifølge myndighetene i Iran skal det ha vært en konflikt med skolen, men de nekter for at noen av elevene ble drept.

Det er meldt om at flere hundre er drept under protestene. Ulike grupper som jobber for menneske-rettigheter anslår at så mye som 248 mennesker er blitt drept kan være drept. Flere av disse skal være barn. Aktivister i Iran mener at flere enn 12.000 personer skal være arrestert. Flere av disse skal ha blitt sendt til fengselet Evin. Og flere døde da det brant for en drøy uke siden.

Ifølge kanalen BBC er protestene blitt den største utfordringen for myndighetene i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979.

Amini ble pågrepet av moralpolitiet 13. september. Hun skal da ha brukt hijaben på det de mente var en upassende måte. Ifølge broren skal de ha slått henne.

Hun havnet i koma, og døde tre dager senere. Ifølge myndighetene hadde hun problemer med hjertet. Men det er mange som nekter å godta den forklaringen.

– De har drept et ungt menneske, sa Amjad Amini til kanalen NRK. Han er Mahsas far.

---

Mahsa Amini

  • 22 år gamle Mahsa Amini døde 16. september 2022.
  • Flere i familien sier hun ble drept av myndighetene.
  • Det har ført til de største protestene i Iran på mer enn tre år.

---



Siste utgave

På forsiden nå