Verden

Lula da Silva skal styre Brasil igjen

Lula da Silva vant det jevne valget i Brasil. Dermed blir han nok en gang president.

Lula fikk støtte fra nesten 51 prosent av de som stemte ved valget. Han vant mot Jair Bolsonaro, som har vært president de siste årene.

– Vi går mot nye tider med fred, kjærlighet og håp. Jeg skal lede 215 millioner brasilianere. Ikke bare dem som stemte på meg. Det er ikke to Brasil. Vi er ett land, ett folk, en stor nasjon. Det sa Lula i sin første tale etter seieren.

77 år gamle Lula lovet blant annet at landet skal ta tilbake sin plass i kampen mot klimakrisen. Særlig når det gjelder regnskogen Amazonas.

– Det er ingen som har noen interesse av å bo i et delt land der vi er sinte og tenker at vi lever i en krig med hverandre. I dag sier vi til verden: Brasil er tilbake!, sa Lula til applaus.

Ingen har hørt noe fra Bolsonaro i timene etter det ble klart at han tapte valget. Han har under valgkampen hintet om at han kan nekte å godta et tap.

Lula fikk støtte fra 59 millioner brasilianere. Det er to millioner flere enn Bolsonaro, sier Einar Braathen. Han er seniorforsker ved universitetet Oslo Met. Han har også ansvar for Brasil hos Store norske leksikon.

– Ingen president i Brasil har noen gang før blitt valgt med like mange stemmer, sier han.

Lula var også president i Brasil mellom 2003 og 2010. Han skal nå i gang med sine tredje periode som president. Disse varer i fire år.

Bolsonaro er første president som har blitt valgt bort av velgerne siden 1990-tallet.

Braathen mener det er stor sjanse for at Bolsonaro og de som støtter ham vil jobbe mot Lula. De vil neppe vise ham mye respekt, og vil gjøre det de kan for å svekke ham som legitim leder, forklarer Braathen.

Og partiet til Bolsonaro har flertall i parlamentet. Det gjør at det er ganske lett for dem å samle nok støtte til å starte en riksrettssak mot den som er president.

– Derfor vil Brasil fortsette å være preget av politisk uro og skarpe konflikter. I all nær framtid, sier Braathen.

Flere av verdens ledere har gratulert Lula med seieren. Blant disse er Joe Biden fra USA, Emmanuel Macron fra Frankrike og Vladimir Putin fra Russland.

Det har også Antonio Costa fra Portugal gjort. Han skriver på Twitter at han har ringt og gratulert da Silva. Brasil har vært en koloni under Portugal.

Da Silva vant også første runde i valget. Han har også ledet på meningsmålinger til andre valgomgang søndag.

Over 150 millioner brasilianere har rett til å stemme i valget. I løpet av søndag kom det flere meldinger om at hindringer for busser med velgere. Det skal ha skjedd i områder der da Silva har stor støtte.

Disse var satt opp av politiet. En dommer som har fulgt med på at valget skjedde på lovlig vis ga politiet en ordre om å fjerne sperringene. Ifølge dommeren skal ingen ha blitt hindret i å stemme som følge av dette.

Bolsonaro er en omstridt politiker. Han har sagt ting som er rasistiske, fiendtlig mot homofile og undertrykkende mot kvinner. Brasil er blitt mer delt politisk mens han har ledet landet. Han har også endret reglene for pensjon. Det mener mange var helt nødvendig. Bolsonaro har også solgt offentlig eiendom til private.

Men Da Silva er også omstridt. Han har vært i fengsel for korrupsjon. Det gjorde han i halvannet år. Dommen ble senere opphevet. Han har fått æren for flere reformer som hjalp millioner av brasilianere ut av fattigdom.

Siste utgave

På forsiden nå