Verden

Ber domstol om å avvise nok stemmer til at han vinner valget

Jair Bolsonaro sier han er uenig i at han tapte presidentvalget i Brasil. Han mener elektroniske stemmer må bli avvist.

Marcelo de Bessa er advokat og jobber for Bolsonaro. Han sendte inn klagen på vegne av presidenten tirsdag. De Bessa sa da at Bolsonaro vil vinne valget om stemmene blir avvist. Ifølge de Bessa vil det føre til et motsatt resultat.

Bolsonaro tapte nemlig med mindre enn 2 prosentpoeng mot Lula. Ingen valg i Brasil har vært så jevne siden de ble et demokrati i 1985. Men advokatene til Bolsonaro mener at han vil ha 51 prosent av stemmene hvis de får det de krever.

– Dermed blir han gjenvalgt, sa de Bessa.

Kravet er en følge av en feil i programvaren på flere valgmaskiner. Feilen har vært ukjent. Men eksperter har avvist at det kan ha påvirket hvem som vant. Det sier flere av dem til nyhetsbyrået AP.

Valdemar Costa er leder i partiet til Bolsonaro. Han sier partiet har undersøkt alle maskiner som er laget før 2020. Det er 59 prosent av maskinene som ble brukt i siste valgomgang. Disse maskinene har ingen ID-numre i loggene inne i maskinen.

Hver enkelt maskin kan bli kan lett bli identifisert på andre vis. Enten via byen og valgdistriktet, sier Wilson Ruggerio. Han er professor i datateknikk og digitale systemer ved universitetet i São Paulo.

Diego Aranha er enig. Han forsker på systemsikkerhet ved universitet i Aarhus og har vært med på tester av valgsystemet i Brasil. Han forklarer at det er ID-numre på oversiktene som blir skrevet ut fysisk.

Det er ingen som har forklart hvordan det skal ha påvirket resultatet i valget. Men både Costa og de Bessa sier nå at stemmer fra disse maskinene må bli avvist.

Valgmyndighetene i Brasil har allerede sagt Lula har vunnet valget. Flere viktige politikere sier det er et endelig resultat. Noen av disse har også støttet Bolsonaro.

Valgdomstolen har sagt at de krever mer informasjon før de vil behandle en klage. De mener klagen og rapporten også må undersøke de samme problemene i første valgomgang.

Bolsonaro har aldri erkjent at han tapte valget, eller gratulert Lula. Men han har heller aldri sagt klart fra om at han mener det ble jukset.

Men ifølge stabssjefen til Bolsonaro har han godkjent at en ny regjering skal ta over.

Han sa for ett år siden at det elektroniske valgsystemet i Brasil var sårbart for juks. Men har aldri vist til noen bevis for dette.

Flere av de som støtter ham har protestert etter valget. Mange av de mener det ble jukset. Noen har også bedt militæret om å hindre at Lula tar over.


Siste utgave

På forsiden nå