Verden

Første utbrudd på 40 år

Verdens største aktive vulkan hadde et utbrudd på mandag. Det er nesten 40 år siden sist.

Vulkanen Mauna Loa er verdens største aktive vulkan. Og den ligg på Hawaii. Mandag hadde den sitt første utbrudd på nær 40 år.

Glødende lava strømmer ut fra vulkanen. Det viser bilder fra USGS, som er det amerikanske jordskjelv-senteret.

Folk kunne også se mye røyk som kom opp fra vulkanen.

Dersom utbruddet blir verre, så kan det hende at folk må komme seg unna. Det gjelder alle 200.000 av innbyggerne på Hawaii Big Island.

De er blitt bedt om å være klar til å komme seg unna. Ha en ferdigpakket bag klar med mat. Og finne et sted de kan være om det blir aktuelt.

Verdens største aktive vulkan, Mauna Loa, har igjen startet å røre på seg. Det kan være et varsel om at et utbrudd som dette i 1984 er i emning. Foto: John Swart / AP / NTB

Hvis utbruddet blir verre, kan lavaen bevege seg raskt. Og den kan også endre retning veldig fort, ifølge USGS. Sist gang det skjedde, så fløt lavaen 24 kilometer til kysten på under tre timer.

Lokale myndigheter har foreløpig bedt folk være klare. Men ingen trenger å evakuere enda. Men forsvaret har åpnet senter hvor folk kan dra til, om de trenger det.

Utbruddet har holdt på de siste ukene. Og begynte søndag kveld med noen kraftige jordskjelv. Først da kom lavaen ut fra vulkanen.

Lavaen kan nå fram til øyas største by Hilo. Men det vil ta rundt en uke. Det sier Ken Hon. Han jobber ved Hawaiis vulkansenter.

Det er nesten 40 år siden Mauna Loa hadde et utbrudd sist. Den er en av fem vulkaner utgjør The Big Island.

Turisme er viktig for Hawaii. Selv om Big Island er langt fra fremste destinasjon.

Mitch Roth tror ikke det blir problemer som følge av utbruddet. Han er Big Islands ordfører.

– Den gode nyheten er at det ikke blir nødvendig å kjøre fra Kona over til Hawaii Volcanoes for å se et utbrudd. Det holder å åpne vinduet om natten. Og man kan se utbruddet fra hele øya, sier han.

---

Kort om saken

  • Mauna Loa er verdens største aktive vulkan.
  • Mandag hadde den et utbrudd.
  • Det er nesten 40 år siden sist.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå