Verden

Ny rekord i antall drepte av skytevåpen i USA

Antall amerikanere som er drept av skytevåpen er det høyeste på lenge.

Retten til å bære våpen er et stort tema i USA. Nå viser en rapport at antallet amerikanere som er drept av skytevåpen er det høyeste på lenge. Og antall kvinner som blir drept, vokser fortere enn antall menn. Rapporten ble presentert av JAMA Network Open tirsdag.

Økning er spesielt høy blant svarte kvinner. Antallet som er drept av skytevåpen er tredoblet siden 2010. Antall selvmord med skytevåpen blant svarte kvinner er doblet siden 2015.

– Dette er en av de grundigste analysene av dødsfall av skytevåpen på mange år, sier David Hemenway ved Harvard-universitetet.

47.000 mennesker døde som følge av skytevåpen i fjor, opplyser CDCP. CDCP er USAs folkehelse-institutt. Det er det høyeste tallet på minst 40 år.

Analysen går tilbake til 1990-tallet. Det kommer fram at antall drepte begynte å øke i 2005. Men fra 2019 var økningen dramatisk. Den er på 20 prosent fra 2019 til 2021.

Studien startet for 32 år siden. Siden det er 1,1 millioner amerikanere drept med skytevåpen.

Det er flest unge, svarte menn som blir drept av skytevåpen. Den høyeste raten for selvmord er blant hvite menn i 80-årene.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå