Verden

Taliban forbyr kvinner å studere

Ingen jenter eller kvinner får studere ved universiteter i Afghanistan, sier Taliban.

Taliban har styrt landet siden de tok makta med vold i august 2021. Den gang lovet de at folk skulle få beholde rettighetene de har fått de siste årene. Det skulle også gjelde kvinners rettigheter.

Men tirsdag sier Taliban at alle kvinner blir nektet å studere. Og det gjelder for alle studier ved alle universiteter i landet. Utdannings-departementet har sendt en ordre om dette i et brev til alle universitetene i landet.

– Dette er en ordre om å avbryte utdanningen for kvinner inntil videre, står det i brevet.

Det er mindre enn tre måneder siden flere tusen jenter og kvinner fikk lov til å ta eksamen på universitetene i landet. Mange av dem hadde en drøm om å bli ingeniører eller leger, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men det var allerede regler for hvilke fag kvinner fikk ta. De ble nektet å studere økonomi, jordbruk, ingeniørfag eller bli veterinærer.

Universitetene måtte også ha klasserom som var delt inn etter kjønn, som også måtte ha hver sin inngang. Kvinner kunne bare ha kvinnelige lærere eller eldre menn.

Taliban har siden i fjor sommer laget strengere regler for hva jenter og kvinner kan gjøre for å få seg en utdannelse. Jenter får nå bare gå på skole til og med sjette klasse.

Men Taliban har også laget andre strengere regler for kvinner og jenter. Kvinner må dekke seg til med heldekkende plagg. Det er forbudt for dem å besøke parker, fornøyelsesparker og treningssentre. De må også bli fulgt av en mann om de skal på en lengre reise.

Flere land er sinte og skuffet etter valget om å forby kvinner å studere. Nyheten ble kjent samtidig som Afghanistan var tema i sikkerhetsrådet i verdens-organisasjonen FN.

– Dette er en ny forverring av krisen for menneske-rettigheter i landet, hvis det er sant. Og vi ser nok en gang at det først og fremst får følger for kvinner og jenter. Det sier Anniken Huitfeldt. Hun er utenriks-minister i Norge. Hun holdt tale i sikkerhetsrådet tirsdag.

USA og Storbritannia er også misfornøyd med valget Taliban har gjort.

– Taliban må respektere alle afghaneres rettigheter. Særlig jenter og kvinners menneske-rettigheter og frihet. Først da kan Taliban forvente å bli en legitim del av det internasjonale samfunnet, sier Robert Wood. Han er viseambassadør til FN fra USA.

Siste utgave

På forsiden nå