Verden

Krisene vi glemte i 2022

Det siste året har krigen i Ukraina vært den store krisen. Samtidig skjer det store kriser i mange andre land. Vi hører minst om krisene i Afrika.

Visste du at det er tørke i Angola? Eller at mange i Malawi og Den sentralafrikanske republikk sulter eller sliter med sykdom? Disse krisene har vi hørt lite om.

– Det kan gi oss ubehagelige overraskelser, sier Kaj-Martin Georgsen. Han er general-sekretær i organisasjonen Care Norge. Hvert år lager de en oversikt over de minst omtalte krisene i verden.

Det er en fare for at det skjer ting i land preget av klimakrise og dyr mat, som vi aldri hører om. Det mener Georgsen.

Organisasjonen har undersøkt 5,8 millioner artikler fra hele verden på internett. Så har de sett hvilke kriser som har blitt minst omtalt i 2022. Du kan lese rapporten på engelsk her.

Så i hvilke land er det krise?

Deler av Angola opplever den verste tørken i landet på 40 år. De siste tre årene har det også vært tørke. Det gjør at følgene blir ekstra store.

Care fant likevel bare 1.847 artikler om krisen. Krisen er den minst omtalte krisen i 2022.

De to neste krisene på lista er i Malawi og Den sentralafrikanske republikk. De er det skrevet 2.330 artikler og 3.711 artikler om. Samtidig var det 285.000 saker om De olympiske leker i Kina, ifølge Care. Og nesten like mange om at Elon Musk hadde planer om å kjøpe Twitter.

I Malawi er krisen et resultat av kraftig uvær, sult og sykdom. I Den sentralafrikanske republikk er avlinger ødelagt. Årsaken er et endret klima og vold og konflikter.

Landene Mali, Tsjad og Niger er også blant de som får lite omtale. Disse landene kalles ofte Sahel-området i Vest-Afrika.

– Situasjonen i Sahel blir verre for hvert år. Klimakrise og konflikt gjør at stadig flere mennesker må flykte fra sine hjem. Avlinger blir ødelagt. Mange barn må bli hjemme fra skolen. Årsaken er at det er for usikkert år reise dit, sier Georgsen.

339 millioner mennesker kommer til å trenge nødhjelp i år. Det tror verdens-organisasjonen FN. Det er 44 prosent mer enn for to år siden.

Georgsen sier dette stiller krav til den delen av verden som er rike.

– Vi må både gi nødhjelp og hjelp til utvikling på lengre sikt. Slik kan vi få redde mennesker fra fattigdom. Det vil kunne gjøre at behovet for nødhjelp blir mindre, sier han.

Ukraina har fått mer behov for nødhjelp i løpet av krigen. Men krigen har også ført til at andre land trenger mer hjelp.

– For noen uker siden var jeg i Burundi. Landet har vært på lista over glemte kriser flere ganger. Der koster alle varer mer penger nå. Samtidig endrer klimaet seg. Det gjør avlinger mer usikre. Det er vanskelig å si til menneskene der at vi har mindre mulighet til å hjelpe dem. Og at det er som følge av krigen i Ukraina, sier Georgsen.


Han kritiserer også mediene. Han sier de velger å lage nyheter på saker som er mer fristende å klikke på, enn kriser. Da får krisene mindre oppmerksomhet. Og at folk er avhengig av at en krise blir kjent. De får mindre økonomisk og politisk støtte når få vet om krisene.

– Det er for lite rapportering og saker i media på humanitære kriser. Også utenfor Afrika, sier han.

Han mener at Norge har et ansvar for å skape mer oppmerksomhet rundt de glemte krisene.

---

Dette var de 10 minst omtalte krisene i 2022:

  • Angola
  • Malawi
  • Den sentralafrikanske republikk
  • Zambia
  • Tsjad
  • Burundi
  • Zimbabwe
  • Mali
  • Kamerun
  • Niger

---

Siste utgave

På forsiden nå