Verden

Rensker Roald Dahls barnebøker for krenkende ord

Barnebøkene til forfatteren Roald Dahl skal bli mindre støtende. Ord som «tjukk» og «stygg» forsvinner.

Norge — Forfatter Roald Dahl har laget verdenskjente barnebøker, som «Matilda» og «Charlie og sjokoladefabrikken». Men forlaget Puffin vil endre i bøkene hans. De skal skrive om ord og formuleringer som kan oppfattes som støtende, skriver den engelske avisen The Guardian.

Karakteren Augustus Gloop i boken «Charlie og sjokoladefabrikken» blir kalt for tjukk. Nå vil han isteden bli beskrevet som enorm. Karakteren Fru Dust i «Dustene» er ikke stygg, men skal isteden beskrives som ekkel.

Endringene er gjort i nye utgivelser av engelske utgaver av Dahls bøker. Endringene skjer kun i barnebøkene hans. Det er gjort hundrevis av endringer i originalteksten. Bøkene skal også ha fått avsnitt som ikke er skrevet av Dahl selv, ifølge avisa.

Boken «Heksene» har et avsnitt om hvorfor hekser er skallet under parykkene sine. Det er erstattet med en ny setning: Det er mange andre grunner til at kvinner kan bruke parykker, og det er absolutt ingenting galt med det.

Flere av karakterene i bøkene har samtidig blitt kjønnsnøytrale. I «Charlie og Sjokoladefabrikken» var umpa-lumpaene «små menn». Nå er de blitt «små personer».

Roald Dahl Story Company eier rettighetene til alle forfatterens fortellinger. De sier at endringene som er gjort, er små og nøye vurdert.

Roald Dahl døde i 1990, 74 år gammel. Da hadde han gitt ut nesten 30 bøker. Forfatteren hadde norske foreldre. Han var ofte på besøk i Norge.

Forlaget Gyldendal utgir bøkene til Dahl i Norge. De sier at verkene også kommer til å bli endret her.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå